Norra: Põhja-Atlandil osaleb manöövritel umbes 10 Vene allveelaeva

Copy
Venemaa tuumaallveelaev Karjala 2018. aasta aprillis Barentsi merel.
Venemaa tuumaallveelaev Karjala 2018. aasta aprillis Barentsi merel. Foto: Lev Fedoseyev/TASS/Scanpix

Venemaa saatis Atlandi ookeani põhjaossa manöövritele umbes 10 allveelaeva, niivõrd suurt Vene allveelaevade operatsiooni nähti viimati külma sõja ajal, teatas Norra sõjavägi teisipäeval.

Vene allveelaevad, mille kodubaasid asuvad Koola poolsaarel, saadeti Atlandile manöövritele eelmisel nädalal, teatas Norra luureteenistus (NIS). Vastava info edastas esimesena Norra rahvusringhääling NRK ning hiljem sai infole kinnituse ka uudisteagentuur AFP.

«Põhja-Atlandil on praegu palju tegevust ning Norra jälgib seda õhu- ja pealveevõimekustega koos teiste NATO riikidega,» ütles Norra relvajõudude pressiesindaja Brynjar Stordal.

Samaaegselt tegutsevate «varade» seisukohast nähti viimati nii suurt Venemaa selletaolist operatsiooni külma sõja ajal, lisas ta allveelaevadele viidates. 

NRK allikate andmeil lahkusid Vene allveelaevad oma baasist täielikult vee alla sukeldunutena ning tahavad jõuda Atlandil tuvastamata võimalikult kaugele.  Ideaalis tahavad nad jõuda Gröönimaast läänes asuvatesse vetesse.

Operatsioon peaks kestma kaks kuud. Kahtlustatakse, et ettevõtmise eesmärk on näidata, et Vene sõjalaevad suudavad ähvardada USA idarannikut.

Stordali sõnul tahab Venemaa näidata jõudu nii allveelaevade arvuga kui ka sellega, mida nad suudavad samaaegselt välja panna.

Laupäeval teatasid Vene uudisteagentuurid, et kaks tuumaallveelaeva – Nižni Novgorod ja Pskov – valmistuvad «teatud varustuse ja relvade katsetamiseks süvasukelduma» Norra mere rahvusvahelistes vetes.

«Nädala kestvate sukeldumiste jooksul harjutavad nende meeskonnad süvamanöövrite tarbeks taktikalisi protseduure ja erinevaid tehnikaid,» teatas Vene Põhjalaevastik.

Erinevalt Vene Murmanski sadamat ümbritsevatest vetest, mille sügavus on keskmiselt 200 meetrit, on Norra mere põhjani mitu tuhat meetrit.

Vene meedia andmeil kuuluvad tuumaallveelaevad Kondor-klassi ehk NATO määratluse järgi Sierra-klassi. Need on mitmeotstarbelised alused, mis suudavad tulistada tiibrakette ning tuvastada ja hävitada õhu- ja meresihtmärke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles