Kuidas Tartu ulatuslikuks elektrikatkestuseks valmis on?

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu veevärgi puurkaevuosakonna juht Sulev Ülper näitab üht generaatoritest, mille ülesanne on tagada veevarustus ka siis, kui tervet linna on tabanud elektrikatkestus.
Tartu veevärgi puurkaevuosakonna juht Sulev Ülper näitab üht generaatoritest, mille ülesanne on tagada veevarustus ka siis, kui tervet linna on tabanud elektrikatkestus. Foto: Sille Annuk

Nädalavahetusel peamiselt Lõuna-Eestit ja suursaari räsinud torm jättis mitukümmend tuhat majapidamist vähemalt ööpäevaks vooluta. Terves Võru linnas, kus elab üle 10 000 inimese, kestis täielik elektrikatkestus suurema osa pühapäevast. Kuidas on selliseks stsenaariumiks valmistunud mitu korda suurem, ligi 100 000 elanikuga Tartu?

Riigi võrguettevõte Elering varustab Tartut mitme 110-kilovoldise võimusega alajaama kaudu. Eleringi varahaldusjuht Kalle Kilk selgitas, et igas sellises alajaamas on omakorda sisemiselt dubleeritud süsteemid, aga nagu Võru juhtum näitas, võib erakorralistes ja väga harva esinevates olukordades siiski ka terve alajaam välja lülituda.

«Selleks et kõik Tartut toitvad alajaamad korraga välja lülituksid, peaks midagi eriti kapitaalset juhtuma mitmes geograafilises punktis ehk katkema peaks vähemalt kolm-neli varustusahelat. See pole võimatu, küll aga on selliseks asjade käiguks tõenäosus oluliselt väiksem kui ühekordselt dubleeritud süsteemide puhul. Ka ei saa kahjuks välistada pahatahtlikust tegutsemisest põhjustatud probleeme,» selgitas Kilk. Ta lisas, et elutähtsate teenuste pakkujad peaksid siiski alati arvestama võimalusega, et elekter võib kaduda palju kauemaks kui mõni tund.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles