Erdoğan: Venemaa teavitas Türgit kurdi vägede täielikust taandumisest (4)

Copy
Kurdid kandmas Süürias Ras al-Aini linnas hukkunu surnukeha.
Kurdid kandmas Süürias Ras al-Aini linnas hukkunu surnukeha. Foto: Ahmed Mardnli/epa/SCNAPIX

Venemaa on teavitanud Türgit sellest, et Süüria kurdi väed on viinud lõpule taandumise Türgi piiri äärsetelt aladelt kooskõlas Ankara-Moskva leppega, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teisipäeval. 

«Venemaa teavitas meie asjassepuutuvaid võime terrorirühmituste täielikust taandumisest sealt,» ütles Erdoğan Türgi Vabariigi päeva puhul Ankaras peetud kõnes. 

Kurdi võitlejate taandumine Süüria-Türgi piirist nõutud kaugusele tähendab, et Türgi ei alusta ilmselt uuesti oma sõjalist operatsiooni kurdide vastu. Samas teatati teisipäeval esimesest lahingust Ankara-meelsete süüria mässuliste ja kurdide kutsel piirkonda saabunud valitsusvägede vahel. 

Venemaa teatas teisipäeval, et Põhja-Süürias viibivad kurdi väed on taandunud Türgiga sõlmitud kokkuleppe alusel määratletud aladelt, kuhu luuakse Ankara nõutud turvatsoon.

Vene president Vladimir Putin ja Erdoğan andsid 22. oktoobril Sotšis sõlmitud memorandumiga kurdi vägedele Põhja-Süürias loodavast turvatsoonist lahkumiseks aega teisipäeva õhtul kella kuueni. 

Kurdide rahvakaitseüksuste (YPG) võitlejad ja relvad tuli viia 30 kilomeetri kaugusele Süüria-Türgi piirist. 

Türgi presidendi kantselei kommunikatsioonijuht Fahrettin Altun ütles pärast Venemaa teadet, et kurdi vägede taandumise tõelevastavust asuvad kontrollima Vene-Türgi ühispatrullid. 

Erdoğani sõnul jätkab Türgi kolmapäeval konsultatsioone Venemaaga. «Me ei ole seal selleks, et sinna jääda. Meil on ainult üks eesmärk: puhastada see ala terrorirühmitustest,» lausus Türgi riigipea. 

Ankara peab YPG-d Türgis alates 1984. aastast keskvõimu vastu võitleva ja riigis keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) haruks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles