Uuring: nartsissistid võivad olla halvad kaaslased, kuid nad on keskmisest õnnelikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Naine musitab oma peegelpilti. Foto on illustreeriv
Naine musitab oma peegelpilti. Foto on illustreeriv Foto: Wavebreakmedia ltd/PantherMedia/Scanpix

Põhja-Iirimaa Belfasti Queensi ülikoolis tehtava uuringu esialgsed tulemused näitasid, et kuigi nartsissistid ei arvesta teiste inimestega, olles keskendunud iseendale, on nad siiski keskmisest õnnelikumad ja vähem depressiivsed.

Uurigu teinud psühholoogide sõnul peavad nartsissistid end väga eriliseks ja teistest paremaks ning need jooned kaitsevad neid stressi ja masenduse eest, teatab bbc.com.

Teadlased tahavad oma uuringuga vastust ka küsimusele, miks nüüdisühiskonnas on nartsissiste aina rohkem, kuigi selliseid inimesi peetakse «sotsiaalselt mürgisteks».

Uuringut juhtiva psühholoogi Kostas Papageorgiou sõnul on nartsissistid riskialtid, väga enesekindlad, endast üliheal arvamusel ja vähese empaatiavõimega.

Ta lisas, et siiski tunnevad need enesekesksed inimesed vahel ka häbi- ja süütunnet, kuid see on nende jaoks vaid tunnete pinnavirvendus, mis ei ulatu psüühika sügavaimate kihtideni.

Enesekindel ärimees. Pilt on illustreeriv
Enesekindel ärimees. Pilt on illustreeriv Foto: Phovoi R./PantherMedia/Scanpix

«21. sajandit saab pidada nartsissimi sajandiks, seda näitab nii sotsiaalmeedia, ärimaailm kui poliitika. Kuigi ühiskondlikus plaanis on nartsissim ja nartsissistid kahjulikud, on nartsissistide enesekeskne käitumine neile endile kasulik. Nad on nii iseendale keskendunud, et teiste hädad ja probleemid jätavad neid külmaks. Sellise omaduse tõttu on neil vähem stressi ja nad naudivad oma elu rohkem,» selgitas uuringu juht.

Ta lisas, et nende uuringu esimese etapi tulemuste kohaselt on nartsissistid tööelus edukad, sest enesekeskuse tõttu ei võta nad kriitikat südamesse ja arvavad, et edaspidi läheb kindlasti paremini. Samuti ei lase nad mõjutada end sellest, kui keegi neile selja keerab või sõpruse lõpetab, sest neil on iseendaga märksa rohkem tegemist kui teistega.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles