Soome kolumnist: lastevaenulik suhtumine pärsib Soomes sündimust

Copy
Soome lapsed. Pilt on illustratiivne.
Soome lapsed. Pilt on illustratiivne. Foto: Lehtikuva/Scanpix

Soome kolumnist Anssi Järvinen avaldas hiljuti sotsiaalmeedias palju vastukaja tekitanud arvamuse, et Soomes ei sünni lapsi soomlaste lastevaenulikkuse tõttu.

Järvinen on enda sõnul mures suhtumise pärast, mida Soome lapsed ja lastega pered peavad kogema.

«Olen arvamusel, et lapsed on osa kogukonnast, mitte ainult ühiskonnast. Seal on suur vahe. Soome hoolitseb ühiskonnana laste eest hästi – on lastehoid, räägitakse lapsepuhkuse reformist ja muudest sellistest asjadest. Kuid sündimus on ikkagi languses juba mitu aastat.

Järvinen kirjeldas oma blogis soomlaste suhtumist lastesse restoranides ja rongides. Tema kogemuse järgi ei märgata restoranides lapsi ja ka rongis vaadatakse kehvasti sellele, kui laps teeb häält. «Lastega perele ei saa osaks eriti head suhtumist restoranis – söögikoht ja ka teised kliendid ei soovi neid sinna,» kirjutas Järvinen.

Tema hinnangul ei ole lastel Soomes võimalust käituda lastena, kuigi nende puhul on normaalne, et nad teevad häält ja näitavad välja oma tundeid.

Järvineni hinnangul on soomlaste lastevaenulikkuse põhjuseks madal enesehinnang. «See on kuidagi seotud soomlaste madala enesehinnanguga. Meil häbenetakse seda, kui laps teeb natuke häält. Olen oma blogis toonud näite valjuhäälsest lapsest rongis, kelle vanem üritas selgitada teistele reisijatele, miks ta laps häält teeb.»

Järvineni sõnul ei julge soomlased lasta oma lastel olla lapsed ja ka võõrad inimesed näitavad oma suhtumist lapsesse ja ta vanematesse kohe, kui laps on natukenegi märgatav ja kuuldav.

Soomlased ei soovi Järvineni sõnul ka seda, et teised inimesed osaleksid nende laste kasvatamisel. Selline suhtumine pärineb tema sõnul mineviku agraarühiskonnast, kus lapsed pidid olema vaiksed ja mitte tekitama probleeme.

Lastevaenulikkus ei mõjuta Järvineni sõnul aga ainult lapsi, vaid avaldab mõju ka sündimusele. Näiteks kui mõni paar kahtleb, kas saada lapsi või mitte, võib neid mõjutada just ühiskonna suhtumine lastesse.

Järvineni sõnul on paljud arvamusel, et laps piirab vanemate tegutsemisvabadust. «On kurb, et lastel ei lasta olla lapsed.» Pidev negatiivsus on Järvineni hinnangul signaal vanematele, et lastega pered peaksid püsima kodus või olema ühiskonnas märkamatud. Paljudele aktiivsetele paaridele võib selline mõtteviis olla ahistav ja piirav.

«Me peame lapsi julgustama ning laskma lastega peredel elada normaalset elu. See võib kõlada imelikult, kuid selles on oma mõte,» ütles Järvinen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles