Riik vähendab puude taotlemisel bürokraatiat

Merly Raudla
Copy
Muutumatu või progresseeruva seisundiga laste puhul lihtsustub puude taotlemine.
Muutumatu või progresseeruva seisundiga laste puhul lihtsustub puude taotlemine. Foto: Ants Liigus

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis võimaldab edaspidi muutumatu või progresseeruva seisundiga raske või sügava puudega lastele määrata puude ühe korra kuni 16-aastaseks saamiseni. Lisaks saavad sotsiaalkindlustusameti ekspertarstid hinnata töövõimet välistavas seisundis tööealiste inimeste puudetaotlusi edaspidi terviseandmete alusel.

“Muudatuste jõustudes ei pea raske terviseseisundiga tööealised inimesed puude tuvastamiseks kirjeldama oma terviseseisundist tulenevaid piiranguid. Lisaks plaanime vähendada bürokraatiat väga keerulises seisus raske ja sügava puudega laste ja nende vanemate jaoks,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. Praegune korraldus on abivajajatele ja nende lähedastele ebamõistlikult koormav.

Muutumatu või progresseeruva seisundiga laste puhul lihtsustub puude taotlemine. “Praeguse seaduse järgi kehtib tuvastatud puude raskusaste kõige rohkem kolm aastat. See pole mõistlik lahendus laste jaoks, kelle seisund on muutumatu või süvenev,” ütles minister Kiik. Sellistel juhtudel saaks puude raskusastme määrata tema sõnul ka pikemaks ajaks, maksimaalselt kuni lapse 16-aastaseks saamiseni.

Eestis oli 2019. aasta 31. märtsi seisuga keerulise diagnoosiga raske ja sügava puudega ning muutumatu seisundiga lapsi ligikaudu 1800. Sotsiaalkindlustusamet menetles 2018. aastal 674 sellise seisundiga lapse puudetaotlust.

Muudatused on planeeritud jõustuma 1. märtsist 2020.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles