Fotod: Männiku karjääris konksu alla neelanud noor luik viidi veterinaaride hoole alla

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy

Loomakaitsjatel ja päästjatel õnnestus Tallinna ligidal Männiku karjääris kaks päeva väldanud päästeoperatsiooni tulemusena kinni püüda ja loomakliinikusse viia noor lennuvõimetu luik, kelle kael on õngekonksu allaneelamise tagajärjel tugevasti tursunud.

MTÜ Loomapäästegrupp eestvedaja Heiki Valneri sõnul teatasid kaastundlikud kodanikud kahest lennuvõimetust luigest, kellest ühel on kael silmnähtavalt turses ning kaela ümber tamiil. Teisipäeval üritasid loomakaitsjad piinlevat luike kinni püüda, kuid see ei õnnestunud.

Täna otsustati päästeoperatsiooni jätkata, kuid ka kolmemeetrise kahva abil ei õnnestunud kiiresti ujuvat luike kätte saada. Siis kutsusid loomakaitsjad kohale päästjad koos paadiga ning umbes kaks ja pool tundi kestnud püüdmise järel õnnestus lind tabada ja ta toimetati Loomade Kiirabikliinikusse.

«Konks on otsapidi linnul kõris ja teisipidi on tamiil läinud ümber kaela, nii et kael on päris tugevasti turses,» kirjeldas Valner kurba vaatepilti.

Kliinikus võetakse luigel konks välja, uuritakse tema vigastusi ning antakse valuvaigisteid. «Siis vaatame, kas saame juba homme linnu samasse kohta vabaks lasta või jääb ta linnuparki mõneks ajaks taastuma,» rääkis Valner. Kui loomaarst leiab, et vigastused ei ole suured, turse avaneb ja lind suudab süüa, siis viiakse ta Männiku karjääri tagasi.

Seda, miks noored luiged ikka veel lennata ei suuda, ei osanud Valner öelda. «Aga me hoiame neil silma peal ja kui tulevad suured külmad, siis korjame nad ära ja elavad kevadeni hoiukodus,» lubas ta.

Teine luigepoeg läks päästeoperatsiooni ajal kõrvalkarjääri. Õnneks on lindude tiibadega kõik korras ning see annab lootust, et ühel päeval suudavad nad õhku tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles