USA asevälisminister: Giuliani juhtis püüdlusi Ukraina-suursaadik lahti lasta (1)

Copy
USA järgmiseks suursaadikuks Venemaal esitatud asevälisminister John Sullivan kolmapäeval senati välissuhete komitees ametissekinnitamise istungil.
USA järgmiseks suursaadikuks Venemaal esitatud asevälisminister John Sullivan kolmapäeval senati välissuhete komitees ametissekinnitamise istungil. Foto: Stringer/Sputnik/Scanpix

USA asevälisminister John Sullivan, kelle Valge Maja on esitanud järgmiseks suursaadikuks Venemaal, ütles kolmapäeval senatis, et president Donald Trumpi eraadvokaat Rudy Giuliani juhtis püüdlusi USA endise Ukraina-suursaadiku ametist vabastamiseks. 

Senati välissuhete komitee demokraadid esitasid Sullivanile tema ametissekinnitamise istungil USA-Vene suhete asemel küsimusi peamiselt presidendi tagandamisjuurdluse keskmes oleva varivälispoliitika kohta Ukraina suunal. 

Demokraadid on alustanud USA esindajatekojas vabariiklasest presidendi suhtes tagandamisjuurdlust seoses kahtlustustega, et Trump kuritarvitas oma ametikohta isikliku sisepoliitilise kasu eesmärgil ning kutsus sellega välisriiki sekkuma USA 2020. aasta presidendivalimistesse.

Väidetavalt survestas Trump 25. juuli telefonivestluses Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid uurima oma demokraadist rivaali Joe Bidenit ja tema poega Hunter Bidenit. Oma tahtmise saamiseks hoidis ta väidetavalt kinni Ukrainale mõeldud sadade miljonite dollarite jagu sõjalist abi.

Sullivan ütles kolmapäeval, et ei teadnud ühestki Trumpi või teiste ametiisikute katsest survestada Ukrainat alustama korruptsioonijuurdlust presidendi poliitilise rivaali Bideni poja Hunteri suhtes. 

Küll aga teadis asevälisminister enda sõnul seda, et Giuliani juhtis püüdlusi endise USA Kiievi-suursaadiku Marie Yovanovitchi ametist vabastamiseks. 

«Minu teadmised härra Giuliani seotusest selle aasta kevadel ja suvel puudutasid kampaaniat meie suursaadiku vastu Ukrainas,» sõnas ta.

Sullivan oli see, kes teavitas märtsis Yovanovitchit suursaadiku kohalt tagasikutsumisest. Asevälisministri sõnul oli USA välisminister Mike Pompeo öelnud talle vaid seda, et Yovanovitch oli kaotanud presidendi usalduse. 

Väidetavalt lahkus Yovanovitch ametist seetõttu, et ta ei allunud Valge Maja nõudmistele survestada Ukrainat Bideneid uurima. 

Sullivan ütles enda sõnul suursaadikule, et ei usu, justkui diplomaat oleks teinud midagi, mis õigustaks tema tagasikutsumist.

Asevälisminister tunnistas samas, et tema ja Pompeo pärisid Valgelt Majalt Yovanovitchile tehtud etteheidete kohta aru. Sullivan palus enda sõnul Yovanovitchit puudutavate materjalide paketi saata välisministeeriumi peadirektorile ja justiitsministeeriumile. 

Vastates küsimusele, miks ta Yovanovitchi tagasikutsumise vastu sõna ei võtnud, ütles Sullivan, et suursaadikud määrab ametisse president, kes võib neid kasvõi põhjuseta ametist vabastada. 

«Kui president kaotab suursaadiku vastu usalduse, olgu see õigustatud või mitte, suursaadik lahkub,» sõnas asevälisminister, kelle sõnul üritasid tema ja Pompeo Giuliani püüdlustele vastu seista. 

Välissuhete komitee kõrgeim demokraat Bill Menendez kritiseeris Yovanovitchi ja tema järel USA Kiievi saatkonna kõrgeimaks diplomaadiks tõusnud Bill Taylori kohtlemist. «Nende kahe pühendunud riigiametniku mustamine on häbiväärne. Välisministeeriumis valitseb peataolek ja sellest on saanud president Donald Trumpi otsuse ohver kasutada USA riiklikku julgeolekut poliitilise relvana,» sõnas ta. 

Sullivan ütles ka, et ei teadnud Ukrainale mõeldud julgeolekuabi kinnihoidmisest ajal, kui Trump ja Giuliani ärgitasid väidetavalt Kiievit Hunter Bideni tegevust uurima. 

«Ma olin teadlik sellest, et julgeolekuabi Ukrainale oli seisma pandud. Ma ei teadnud põhjust,» sõnas asevälisminister. 

Sullivan lisas, et tema hinnangul ei ole abi kasutamine hoovana poliitilise rivaali suhtes välismaal juurdluse algatamiseks kooskõlas USA väärtustega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles