Pildid ja video: Jaapani 600-aastane kindlus langes tuleroaks

Inna-Katrin Hein
Copy

Jaapani lõunaosas asuval Okinawa saarel Nahas süttis ajalooline Shuri kindlus, mis pärineb 600 aasta tagusest ajast Ryukyu perioodist.

UNESCO maailmapärandi hulka kuuluva kindluse peahoone lahvatas leekidesse kell 2.40 kohaliku aja järgi ja tuli levis kiiresti ka paljudele teistele selles kantsis asuvatele hoonetele, teatab theguardian.com.

Aerofoto Shuri kindlusest, mille kohaselt hävines tules peahoone ja osa kõrvalhooneid, kuid kaugemal olnud ehitised jäid tulest puutumata
Aerofoto Shuri kindlusest, mille kohaselt hävines tules peahoone ja osa kõrvalhooneid, kuid kaugemal olnud ehitised jäid tulest puutumata Foto: STR/AFP/Scanpix

Senistel andmetel ei ole keegi põlengus vigastada saanud. Kindluse lähedal elavad inimesed evakueeriti ja tuletõrjujad võitlesid mitu tundi tulegga, et takistada selle levimist kaugemal asuvatele eluhoonetele. Kustutustööd kestavad seni.

Shuri kindlus on populaarne turismisihtkoht, pärinedes Ryukyu valitsejate perioodist. See kuningriik eksisteeris 15. – 19. sajandini. 1879 sai Okinawast Jaapani üks perfektuuridest ja Ryukyu lakkas eksisteerimast.

See kindlus sümboliseeris ka Okinawa hakkamasaamist Teise maailmasõja tagajärgedega.

1945. aasta aprillist juunini toimunud Okinawa lahingus, mis kestis 82 päeva, hukkus üle 200 000 ameeriklase ja jaapanlase, nende seas ka veerand Okinawa tsiviilelanikkonnast.

Okinawa saarel on praegu mitu USA sõjaväebaasi ja palju ameeriklastest sõdureid.

Jaapani keiserliku armee peakorteriks olnud Shuri kindlus sai Teise maailmasõja ajal rängalt kannatada, kuid ta restaureeriti ja 1992. aastal avati see koos pargiga külastajatele.

Okinawa politsei esindaja Ryo Kochi teatel on põlengu põhjus selgitamisel.

Ta lisas, et tuletõrjealarm läks tööle kell 2.40 ja kui tuletõrjujad kohale jõudsid, oli kindluse põhihoone lausleekides.

Jaapanis Okinawal langes 600-aastane Shuri kindlus tuleroaks
Jaapanis Okinawal langes 600-aastane Shuri kindlus tuleroaks Foto: ïüînê^å·/AP/Scanpix

Kochi andmetel sai põleng alguse peahoonest, liikudes edasi Seideni templi ja Hokudeni hooneni, mis mõlemad kahjustada said. Veel mitu selle kompleksi hoonet said ränki tulekahjustusi.

Jaapani televisiooni video kohaselt oli sündmuskohal vähemalt tosin tuletõrjemasinat ning põhihoonest ei ole eriti midagi alles.

Politsei andmetel oli 27. oktoobril  Shuri kindluses turistidele suunatud sündmus, mis kestis 28. oktoobri varahommikuni, kuid veel ei ole selge, kas see sündmus on tulekahju lahvatamisega seotud.

Shuri kindlus jõudis koos veel mitme teise Ryukyu perioodist pärit ehitisega UNESCO maailmapärandi nimekirja 2000. aastal.

Jaapani meedia võrdles Shuri kindluse põlengut Pariisi Jumalaema kiriku põlenguga, mis juhtus 15. aprillil 2019. Siis sai kahjutuli alguse renoveerimistöödest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles