Hirmutav: mees raius maohammustuse tõttu oma sõrme maha (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Arstidel ei õnnestunud amputeeritud sõrme tagasi panna.
Arstidel ei õnnestunud amputeeritud sõrme tagasi panna. Foto: Kuvatõmmis South China Morning Post/Weibo

Hiinlane raius pärast maohammustust oma sõrme maha. Arstid ütlesid, et äärmuslik meede polnud tegelikult vajalik.

Kui Hiina farmer maolt sõrme hammustada sai, võttis ta kasutusele ainukese hädaabinõu, mis ta arvas endal olevat – nüsis sõrme otsekohe maha, enne kui võttis ette teekonna lähimasse haiglaga linna. Meest ravinud arsti sõnul ei oleks ta pidanud aga kirvetööd ette võtma, vahendab South China Morning Post.

60-aastane farmer Zhang raius küttepuid oma mägiküla lähedal Zhejiangi provintsis ning sai maolt hammustada. Mees sai aru, et tegemist oli eriliselt kardetud maoga, mida tunti kohalike seas kui «viie sammu madu». Ohvrid ei pidavat saama enne surma kõndida rohkem kui viis sammu. Mees lootis seega sõrme eemaldamisega mürgi levikut takistada.

Meest hammustanud madu oli tema sõnul eriti kardetud.
Meest hammustanud madu oli tema sõnul eriti kardetud. Foto: Shutterstock

Seejärel mässis ta oma käe riidesse ja asus 80 kilomeetrisele teekonnale Hangzhou linna, mis oli lähim paik, kust sai arstiabi. Küll aga jättis mees amputeeritud sõrme mäeküljele, mis tähendas, et arstidel ei olnud mingit võimalust seda oma kohale tagasi asetada.

Hangzhou traditsioonilise Hiina meditsiini haigla arstid ütlesid ajalehele, et sellist äärmuslikku sammu poleks vaja olnud, sest madu on vähem surmav, kui suur osa inimesi usub. Siiski mainisid arstid, et mehe reaktsioon maohammustusele oli üpris tavaline. Üks arstidest, Ren Jinping, sõnas, et kui Zhang haiglasse jõudis, ei olnud tal mingeid maomürgi tekitatavaid sümptomeid, nagu peavalu, hingamisraskused ja igemete veritsemine. Siiski andsid arstid talle mürgivastast seerumit ja puhastasid haava. Zhang kommenteeris hiljem, et üks tema naabritest oli tänavu maohammustuse tagajärel surnud, tema paraneb aga kodus ja käsi taastub hästi.

Deinagkistrodon.
Deinagkistrodon. Foto: Shutterstock

«Viie sammu madu» on liik nimega Deinagkistrodon. Kuigi selle mürk võib tekitada veritsust, valu ja paistetust, on uskumus, mille kohaselt sureb ohver viie sammuga, liialdus. Sel aastal jõudis samasse haiglasse maohammustusega 1200 patsienti. Umbes 30 protsenti neist olid enne haiglasse jõudmist oma vigastusega valesti toiminud, rääkisid arstid uudistekanalile. Mõned lõikasid nugadega oma sõrmi ja varbaid otsast, teised kasutasid köisi või metallvardaid, et hammustatud jäse tugevasti kokku tõmmata. Mürki prooviti kehas hävitada isegi naha põletamisega. Ühe arsti sõnul oli osade haiglasse jõudnute jäsemetel näha juba gangreeni märke.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles