Pidamatus – mis see on ja keda see puudutab

Copy
Foto: Tena Men

Igal neljandal üle 40-aastasel mehel* esineb põiepidamatust ehk inkontinentsust. Pidamatust võib esineda mitmetel erinevatel põhjustel ning tähtis on meeles pidada, et see on meeste seas väga levinud. Parim viis sellele lahenduse leidmiseks on teada saada, mis pidamatus on.

Põhjused ja tüübid

Põie ja kuseteede normaalne toimimine eeldab aju, lihaste ja närvide koostööd, et uriin püsiks põies ning ei väljuks enne õiget aega. Takistavaid faktoreid võib olla palju.

Põiepidamatuse levinumad põhjused on:

  • ravimid (näiteks diureetikumid);
  • kuseteede põletikud;
  • eesnäärme operatsioon, suuruse muutumine jms;
  • liigne kehakaal (lisasurve alakõhu- ja vaagnapõhjalihastele);
  • diabeet ja neurodegeneratiivsed haigused (näiteks Alzheimeri tõbi).

Nagu näha, võib pidamatus sõltuda mitmest tegurist. Pidamatuse tüüpe on palju, aga kõige levinumad neist on sundinkontinents ja urineerimisjärgne järeltilkumine (nii vahetult urineerimise järel kui pärast urineerimistegevuse lõpetamist). Võib ka esineda kahe tüübi kombinatsiooniga, lisaks on ka harvem esinevaid vorme. Täpsemalt võid põhjuste ja tüüpide kohta lugeda siit. Parim viis oma inkontinentsuse põhjuste ja tüübi kindlaks tegemiseks on aga arsti poole pöördumine. Arsti konsultatsioon aitab välistada ka selle, et põiepidamatuse näol võiks olla tegemist muude probleemide kõrvalnähuga.

Põiepidamatus ja sotsiaalne aktiivsus

Kas õhtu veetmine väljas koos sõpradega, neljatunnine koosolek või korvpallimäng oma lastega muudavad sind murelikuks? Põiepidamatuse tõttu ei ole siiski mingit vajadust oma igapäevastest tegevustest loobuda.

Tihti on meestel, kel esineb põiepidamatust, muresid seoses seltskondlike tegevustega. Hirm põiepidamatuse ees võib olla takistuseks, aga kui sul on hästi läbimõeldud tegutsemiskava, siis oled lekete eest kaitstud ja võid tunda end enesekindlalt. Siit leiad mõned soovitused, pikemalt võid lugeda kodulehelt.

Foto: TENA Men

Pidamatuse tooted meestele

Kindel teadmine, millised tooted sulle kõige paremini sobivad, on enesekindluse ja turvatunde aluseks. TENA Men pakub pidamatuse kaitseks laia valikut tooteid, seega tutvu toodetega ja leia just endale sobivaim.

Hügieen

Põiepidamatus võib põhjustada nahaärritust ja probleeme ebameeldiva lõhnaga. Seega on oluline hoida intiimpiirkond puhtana vee või niiskete salvrättide abil. Probleeme ebameeldiva lõhnaga aitab vähendada ka meestele mõeldud pidamatushooldusvahendite kasutamine ja see, kui jood rohkem vett. Suurem veetarbimine muudab uriini lahjemaks ning see tekitab väiksema tõenäosusega ebameeldivat lõhna.

Oluline on küll piisavalt juua, aga probleemi esilekutsujate, nagu tee, kohv ja alkohol, piiramine on oluline. Nende jookide tarbimise tulemusel toodab organism rohkem uriini.

Pinguta

Vaagnapõhjalihaste harjutused on tuntud meetod, mis aitab põiepidamatuse puhul, seega tee neid harjutusi kindlasti regulaarselt. Ära unusta, et saad neid harjutusi teha nii kodus kui töö juures. Enne harjutuste juurde asumist on vaja selgeks saada, kuidas vaagnapõhjalihaseid pingutatakse. Proovi urineerimise ajal uriini voolu peatada või vähendada. Need lihased, mida selleks kasutad, ongi vaagnapõhjalihased. Täpsemaid hajutusi leiab kodulehelt.

Mõtle läbi, mis kaitseb sind terve päeva jooksul põiepidamatuse eest ja võimaldab enesekindlalt ringi käia ning seejärel pane nendest esemetest kokku enda isiklik komplekt. Pelgalt teadmine, et sul on olemas komplekt igapäevaelu abivahenditest, võib maandada pingeid ning anda enesekindlust.

Märka lähedasi

Pidamatus võib tabada igas vanuses ja igasuguse elustiiliga inimesi. Meestel on väga raske oma tervisemurdest rääkida ja pidamatus on teema, mida peetakse tabuks. Ka sina saad aidata, et lähedased ei oleks oma murega üksi ja leiaksid lahenduse, kuidas aktiivse eluviisiga jätkata. Kui see teema ei puuduta otseselt sind, märka lähedasi enda ümber. Kui sa ei tea, millist toodet inimene võiks vajada, võid tellida proovikomplekti, et sobivaim toode leida. Meeste proovikomplektid leiad siit.

* 2013. aastal SCA läbi viidud uuringu järgi, kus uuriti üle 40-aastaseid mehi USAs, Ühendkuningriigis, Saksamaal, Itaalias, Venemaal ja Mehhikos. Kogutud andmed ei ole avaldatud.

Copy
Tagasi üles