Ahtme õlitehase otsust ei tulnud

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Volikogu istungile lisasid värvi arutelu kuulama tulnud linnaelanikud, keda tuli korduvalt korrale kutsuda, et volikogu saaks tööd jätkata.
Volikogu istungile lisasid värvi arutelu kuulama tulnud linnaelanikud, keda tuli korduvalt korrale kutsuda, et volikogu saaks tööd jätkata. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Kohtla-Järve volikogu jättis eile toetuseta  nii õlitehase detailplaneeringu algatamise kui selle mittealgatamise otsuse eelnõu.

Linnavolikogu istungil osalenud 22 saadikust toetas kumbagi eelnõu seitse saadikut; detailplaneeringu algatamise vastu oli 14 ja mittealgatamise vastu 13 saadikut. Seega esimesel juhul jättis hääletamata üks ja teisel juhul kaks volikogu liiget.

Mõlemad otsused jäid vastu võtmata.

Infot pole ikka

Istungi hakul sõna saanud elanike esindaja Olga Gudkova rääkis piirkonnas astmat põdevatest inimestest, haigetest lastest ja puhta õhu olulisusest.

“Kui ma Järve linnaosast läbi pean sõitma, olen sunnitud autol ventilatsiooni välja lülitama, sest muidu matab hais hinge,” kõneles ta. “Kohtla-Järve elanike kogutud allkirjad Järve linnaosa saastunud õhu vastu jõudsid küll riigikogu keskkonnakomisjoni, aga asjalikku vastust me sealt ei saanud. Saime selgeks, et ennast kaitsta saame ainult meie ise. Kui toetate täna õlitehase detailplaneeringu algatamist, astute te rahva vastu.”

Volikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eduard Odinets tõi välja üheksa punkti, miks detailplaneeringu algatamist toetama ei peaks. Lisaks elukeskkonna mõjutamisele ja rahva tugevale vastuseisule märkis ta puudulikku teavet tehase rajamise kontseptsioonist ning  tehast rajada sooviva OÜ Corestone Productioni kaheldavat ärikogemust.

“Sellelsamal firmal, kes tahab investeerida 30 miljonit uude tehasesse, ei ole internetis avalikult kättesaadava info kohaselt ei käivet ega töötajaid ega töötasusid,” täpsustas ta.

Eelnõus vasturääkivused

Odinets võttis sõna ka teise, detailplaneeringu mittealgatamise otsuise eelnõu kohta,mis on tema sõnul halvasti koostatud ja täis vasturääkivusi.

“Ühelt poolt öeldakse eelnõus, et tehase arendaja ei ole andnud meile piisavalt infot ja info on vastuoluline ning linnavalitsusel pole planeeritavast tegevusest piisavat ettekujutust. See kõik on õige. Teiselt poolt ütleb eelnõu, et selle tehase tõttu kannatab keskkonnaseisund ja langeb elukeskkonna tase. See on ka õige. Aga kui arendaja pole andnud piisavalt infot ja meil pole ettekujutust, kuidas me saame siis väita, et keskkonnaseisund halveneb ja tekivad probleemid? Kui me teeme otsuse, peame tuginema faktidele,” ei pidanud Odinets õigeks ka seda otsust vastu võtta.

Saadikute seast tulnud ettepanekut saata mittealgatamise eelnõu teisele lugemisele lükati tagasi.

Pall on linnavalitsuse käes

Corestone Production esitas Kohtla-Järve linnavalitsusele taotluse detailplaneeringu algatamiseks pisut üle aasta tagasi. Taotlust võib seaduse järgi menetleda kuni kolm kuud.

“Me tahame vastuseid küsimustele, mis meid häirivad, arendaja ei osanud neid meile õigel ajal anda,” põhjendas menetluse venimist linnavolikogu esimees Riina Ivanova.

Linnavalitsus, kes menetlust alustas, peab tema sõnul sellega lõpuni minema. Teisisõnu on nüüd linnavalitsuse otsustada, kas koostada volikogule seisukoha võtmiseks uus eelnõu või täiendada-parandada praegust, mis jäi vastu võtmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles