Taludesse paigaldatud päikesejaamad tagasid elektri ka tormi ajal

maaelu.postimees.ee
Copy
Elektrilevi alustas kolm aastat tagasi juhtmevaba päikesepaneelidel elektrijaama katsetamist neljas talus. Ettevõtte hinnangul kujunes projekt edukaks.
Elektrilevi alustas kolm aastat tagasi juhtmevaba päikesepaneelidel elektrijaama katsetamist neljas talus. Ettevõtte hinnangul kujunes projekt edukaks. Foto: Mailiis Ollino

Anneli Juhanson on üks neljast, kelle talus Elektrilevi kolm aastat tagasi juhtmevaba päikesepaneelidel elektrijaama katsetama asus. Nädalavahetusel Lõuna-Eestit tabanud tormis oli Juhansoni talu ümbruskonnas aga üks väheseid, kus vool alles jäi - sest ta ei olnud sõltuv elektriliinidest.

Nüüd on Elektrilevi valmis autonoomseid elektrijaamu juba laialdasemalt hajaasustuspiirkondades rakendama, vahendab “Aktuaalne kaamera”.

Elektrilevi on oma kolmeaastase katseprojekti nelja hajajaamaga Valgamaal, Lääne-Virumaal, Pärnumaal ja Raplamaal lugenud õnnelikult lõppenuks. Aastaringseks elamiseks mõeldud taludes toetas Elektrilevi süsteemi ka varugeneraatoriga, suvilasse paigaldatud päikesejaam generaatorit ei vajanud.

Testprojekti hajajaamade rajamise kulud kattis Elektrilevi ise. Ka edaspidi jätab ettevõte need kulud enda kanda, kus see liinivõrgust soodsam ja mõistlikum lahendus on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles