Video: Islamiriik teatas uuest juhist, kuid kes ta on? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy

Islamistlik äärmusrühmitus Islamiriik avaldas 31. oktoobril helilindi, millel teatatakse, et selle rühmituse uueks juhiks ja kaliifiks saab Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi ning samas kinnitati, et eelmine juht Abu Bakr al-Baghdadi on surnud.

USA ja Briti meedia teatel avaldas Islamiriik 7 minuti kestva lindistuse, millel öeldakse: «Islamiriigi šuura (nõukogu) kogunes kohe, kui Abu Bakr al-Baghdadi märtrisurm oli kinnituse saanud ning pühade sõdalaste juhid valisid al-Baghdadi mantlipärija». 

Islamiriigi juhtivliikmed ja nende toetajad lubasid al-Baghdadi surma eest USAle kätte maksta.

Islamiriigi endine liider Abu Bakr al-Baghdadi, kes piirati 27. oktoobril USA eriüksuse poolt Süürias Barishas ümber ja kes end õhku lasi
Islamiriigi endine liider Abu Bakr al-Baghdadi, kes piirati 27. oktoobril USA eriüksuse poolt Süürias Barishas ümber ja kes end õhku lasi Foto: /AP/Scanpix

USA võimude teatel lasi al-Baghdadi end 27. oktoobril USA eriüksuse operatsiooni ajal Süürias Barishas õhku, tappes ka oma kolm väikelast.

Läänes ei teata peaaegu mitte midagi Islamiriigi uuest liidrist Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashist, kes USA luureallikate teatel on «mees metsast».

Ka Islamiriigi tegevust jälgivate ja uurivate politoloogide sõnul on neil selle mehe kohta väga vähe infot.

«Me ei tea temast muud, kui et ta on seni olnud Islamiriigi peakohtunik ja juhtis šariaadi nõukogu,» sõnas Iraagi politoloog Hisham al-Hashemi.

Islamiriik ei ole avaldanud uue juhi varasemaid ametikohti ega tegevust, kuid on teada, et üsna noorena sai temast džihadist.

Islamiriik on oma mitmes varasemas sõnumis rõhutanud, et nende seas on võitlejaid, kes on prohvet Muhamedi järglased.

BBC teatel olevat ka Islamiriigi uus juht selle islamiprohveti kauge järglane.

Islamiriik kuulutas kalifaadi välja 2014 pärast seda, kui oli vallutanud suuri alasid Iraagis ja Süürias.

Selle äärmusrühmituse kalifaadis kehtis šariaat, mis on  Koraanil ja sunnal põhinev islami usu-, õigus- ja moraalinormide kogu, kuid seal rakendati šariaadi äärmuslikku vormi.

Islamiriigi kalifaat peaaegu lakkas eksisteerimast selle aasta märtsis, kui lääne väed koos kurdidega Islamiriigi poolt vallutatud alad sõjategevuse käigus vabastasid.

Lääne luureallikate teatel on Islamiriik hoolimata tagasilöökidest seni elujõuline. USA kaitseministeeriumi andmetel on Islamiriigil Iraagis ja Süürias 14 000 – 18 000 liiget, kelle seas on 3000 välismaalast.

Islamiriik on sunniitide islamistlik terroriorganisatsioon, mis on eri nimede all olemas olnud alates 1990. aastate keskpaigast. Pärineb terroriorganisatsiooni Al-Qaeda Iraagi harust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles