Islamiseadusi välja töötanud indoneeslane sai ise piitsa (1)

Copy
Acehi piirkonna ulema nõukogu liige Mukhlis bin Muhammad avalikul piitsutamisel.
Acehi piirkonna ulema nõukogu liige Mukhlis bin Muhammad avalikul piitsutamisel. Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN/AFP/Scanpix

Indoneeslane, kes töötas nõukogu heaks, mis aitas kujundada riigi rangeid islamiseadusi, sai avalikult piitsa abielunaisega toimunud afääri eest.

Acehi piirkonna ulema nõukogusse kuulunud Mukhlis bin Muhammad sai 28 piitsahoopi abieluvälise suhte eest naisega, keda karistati samuti avalikult 23 kepihoobiga.

Mukhlis elab sügavalt konservatiivses Acehi regioonis, mis kasutab Indoneesias ainsana ranget šariaadiseadust. Ka geiseks ja hasartmängud on piirkonnas avaliku nuhtlemisega karistatavad.

«See on jumala seadus. Kõik peavad saama nuhtlust, kui nende süüd tõestatakse, isegi kui nad on ulema nõukogu liikmed,» lausus Besari piirkonna aselinnapea Husaini Wahab.

Abielu rikkunud paarike jäi septembrikuus vahele ranna lähedale pargitud autos. Avalik karistamine leidis aset eile ning lisaks piitsahoopidele karistatakse Mukhist ka ulema nõukogust väljaheitmisega.

46-aastane Mukhlis on ka islami usujuht ning see teeb temast esimese usujuhi, keda Acehis avalikult karistatakse pärast šariaadiseaduste jõustumist 2005. aastal.

Selleks, et Acehil oli võimalik oma karmimad islamiseadused kasutusele võtta, anti piirkonnale eriõigused. 2014. aastal võeti seal vastu homoseksuaalsuse vastased seadused, mis jõustusid aasta hiljem.

Šariaadiseaduste kohaselt on keelatud ka abieluväline seks, hasartmängud ning alkoholi tarbimine, tootmine ja levitamine.

2017. aastal karistati 83 piitsahoobiga kahte meest, kes jäid vahele seksuaalsuhtega. Karistamine peab toimuma avalikus kohas avatud laval, kuid lastel on keelatud seda vaadata. Šariaadiseadused kehtivad Acehis nii moslemitele kui mittemoslemitele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles