Venemaal jõustus vastuoluline internetikontrolli seadus

Copy
Venelased avaldavad Moskvas meelt internetitsensuuri vastu.
Venelased avaldavad Moskvas meelt internetitsensuuri vastu. Foto: EPA/Scanpix

Venemaal jõustus reedel vastuoluline seadus, mis lubab valitsusel peatada ühenduse rahvusvaheliste internetiserveritega.

Seadus, millele president Vladimir Putin mais allkirja andis, nõuab, et Vene internetipakkujad paigaldaks võrkudesse seadmed, millega antakse valitsusele kontroll veebiliikluse üle.

Praegu pole ükski internetipakkuja neid seadmeid veel paigaldanud, sest neid alles testitakse, vahendas ärileht RBK.

Toetajate sõnul tagab seadus, et Vene veebilehed jäävad püsti ka juhul, kui nad rahvusvaheliste serveritega ühendust ei saa või kui on välismaise küberrünnaku oht.

Aktivistide sõnul on see aga järjekordne katse kehtestada tsensuuri, pärast katseid blokeerida teenused nagu LinkedIn ja Telegram.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch hoiatas, et seadus annab Kremlile veel enam kontrolli sõnavabaduse ja veebis kättesaadava teabe üle.

Internet on Venemaal peamine poliitilise debati pinnas ja opositsioon kasutab seda muuhulgas ka meeleavalduste koordineerimiseks,

«Nüüd saab valitsus sisu otse tsenseerida või teha Venemaa interneti isegi suletud süsteemiks, sellest avalikkust teavitamata,» ütles HRW Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna asedirektor Rachel Denber.

Märtsis avaldasid tuhanded inimesed Moskvas ja mujal eelnõu vastu meelt. Osa võrdles seda ka Hiina Suure Tulemüüriga.

Kreml teatas, et ei taha Vene netikasutajaid isoleerida.

«Keegi pole käinud välja interneti äralõikamist,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, kes süüdistas meeleavaldajaid luuludes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles