ÜRO ekspert: Assange'i elu on ohus (3)

Copy
Julian Assange'i poolehoidja Westminsteri kohtuhoone ees.
Julian Assange'i poolehoidja Westminsteri kohtuhoone ees. Foto: Sputnik/Scanpix

WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i ebainimlik kohtlemine seab tema elu ohtu, ütles ÜRO sõltumatu inimõigusekspert eile Briti kohtus USA-le väljaandmise vastu võitleva austraallase kohta.

«Kui Ühendkungriik kiiresti kurssi ei muuda ja tema ebainimlikku olukorda ei leevenda, võib härra Assange'ile osaks saav hoolimatus ja väärkohtlemine maksta tema elu,» ütles ÜRO eriraportöör piinamise, julma, ebainimliku ja alandava kohtlemise alal Nils Melzer.

Ekspert külastas 48-aastast Assange'i 9. mail Londoni vanglas ligi kuu aega pärast tema kinnipidamist Ecuadori saatkonnas, kus ta redutas seitse aastat. Melzer ütles toona, et tema hinnangul kasutatakse Assange'i kallal pikalevenitatud «psühholoogilist piinamist». 

Inimõiguslane tegutseb sõltumatult ega kõnele ÜRO eest, ütles maailmaorganisatsiooni kõneisik. Pärast kohtumist 9. mail pole Melzer Assange'i rohkem näinud, kuid on saanud jooksvalt teateid tema seisundi kohta. 

Assange'i tervis on pärast arreteerimist halvenenud ning «tema elu on nüüd ohus», seisis Melzeri reedeses avalduses. 

Inimõiguslane nõudis mais meetmete rakendamist, et kaitsta WikiLeaksi asutaja tervist ja väärikust. 

«Selle asemel oleme näinud ÜK valitsuselt otsest põlgust härra Assange'i õiguste ja väärikuse vastu,» ütles ta. 

Austraallane on kandnud oma vanglakaristuse ÜK kautsjonireeglite rikkumise eest ning nüüd hoitakse teda kinni «üheselt seoses jätkuva väljaandmisnõudega USA-lt». 

Ühendriigid süüdistavad Assange'i luureseaduse rikkumises tundlike sõjaliste ja diplomaatiliste dokumentide lekitamise eest 2010. aastal. 

«Ajal, mil USA valitsus süüdistab härra Assange'i tõsiste inimõigusrikkumiste, sealjuures piinamise ja mõrvade, kohta informatsiooni avaldamise tõttu, on nende kuritegude eest vastutavad ametnikud jätkuvalt karistamata,» sõnas Melzer. 

«Maailma kõige võimsama valitsuse juhitud protsessi keerukusest hoolimata on härra Assange'i ligipääsu juriidilisele konsultatsioonidele ja dokumentidele olulisel määral takistatud,» lisas ta. 

Nad on sisuliselt õõnestanud austraallase «kõige fundamentaalsemat õigust valmistada ette oma kaitset». 

Melzer kutsus ÜK valitsust blokeerima Assange'i väljaandmist USA-le ning nõudis, et kahtlusalune kiirkorras vabastatakse ning et tal lubatakse oma tervist parandada ja taastada oma isiklikku ja ametialast elu. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles