Šveitsi kanton ähvardas keelustada Uberi tegevuse

Copy
File photo dated 31/08/16 of an Uber car, as the service in Sheffield has been given a new five-year licence to operate after being temporarily suspended from the city.
File photo dated 31/08/16 of an Uber car, as the service in Sheffield has been given a new five-year licence to operate after being temporarily suspended from the city. Foto: Laura Dale / PA Wire/PA Images

Šveitsi Genfi kantoni omavalitsus teatas reedel, et määratles sõiduteenuse Uber tööandjaks ning keelustab selle tegevuse, kui firma ei maksa oma töötajate sotsiaalmaksu. 

Kantoni julgeoleku, töövõtu ja tervishoiu juhi Mauro Poggia sõnul viidi läbi Uberi juriidiline analüüs ning otsustati, et autojuhte tuleb käsitleda kui töötajaid, mitte sõltumatuid töövõtjaid. 

Uberi autojuhtidele makstakse praegu iga sõidu eest eraldi ning nad on klassifitseeritud füüsilisest isikust ettevõtjaks, see tähendab, et Uber ei taga neile tasustatud puhkust, pensioni ja haiguspuhkust.

Genfi hinnangul on aga Uberi ja autojuhtide vahel «alluvusühendus». «See tähendab, et autojuht ei saa vabalt valida oma kliente, määrata hinda, valida marsruuti ega vaidlustada otsust enda vallandamise kohta,» ütles kantoni ametnik. 

Uberil tuleb tasuda oma juhtide sotsiaalmaksud tagasiulatuvalt alates sellest, mil nad Genfis oma teenust osutama hakkasid ehk 2014. aasta lõpust, ütles Poggia. 

Kuna Genfi otsus tugineb Šveitsi föderaalseadusele, siis ülejäänud regioonid võivad tulevikus käituda vastavalt loodud pretsedendile, rõhutas ametnik. Uberil on otsuse appelleerimiseks 30 päeva alates teisipäevast, mil otsus neile teatavaks tehti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles