Appi, laps on jälle haige!

Copy
Hat Face Kid Childhood Portrait Young Child
Hat Face Kid Childhood Portrait Young Child Foto: MaxPixel

Haiguste periood on täies hoos. Mida teha, et lapse immuunsüsteem oleks haigustekitajate vastu tugevam? Pampers annab nõu.

Lapse organismi immuunsüsteemis tekib antikehi alles 6. elukuust. Seni kaitsevad last emalt saadud ja rinnapiimast saadavad antikehad. Hiljem tuleb lapse immuunsust tugevdada väikeste muudatustega igapäevaelus.

Toitumine korda

Oleme see, mida me sööme. Enne kui haarad haigusperioodil vitamiinide järele, vaata üle lapse toidulaud. Veendu, et laps sööks päevas piisavalt puu- ja juurvilju. Viljades peituvad immuunsüsteemi tugevdavad vitamiinid. Eriti hea on haigusperioodil  tarvitada sööki, kus palju C-vitamiini, näiteks tsitruselisi. Alati ei pea vitamiine toidu kujul saama, sidruniviilu võib peita ka lapse joogitopsi. Toidulaud peaks sisaldama piisavas koguses liha. Lihas ja kalas leiduv raud aitab ehitada immuunsüsteemi tugevamaks ja vastupidavamaks. Looduslikud immuunsuse tugevdajad on näiteks mesi, sibul ja küüslauk.

Kätepesu

Õpeta laps korralikult käsi pesema ja harjuta see tegevus talle sisse iga kord pärast õuest tulekut, tualetis käimist ning enne söömist. See lihtne tegevus aitab ära hoida suure hulga haigusi, mis võivad levida mustade käte näopiirkonda sattumise  tõttu. Kindlasti kaasa lapse kätepesusse ka seep ning ära piirdu vaid käte vee alla pistmisega. Korralik kätepesu kestab umbes pool minutit.

Puhkus

Lapsed peaksid saama ööpäevas piisavalt magada, ka päeval. Ärevatel aegadel (näiteks lasteaiaga harjutamine, kolimine või muu elumuutus) tasub puhkeajale eriti suurt tähelepanu pöörata. Kui laps on juba haigeks jäänud, siis on tema immuunsüsteem pärast haigust nõrgem veel ligi kuu aega. Sel perioodil peaks laps saama piisavalt magada ning stressitase peaks olema võimalikult madal. Oluline on viibida värskes õhus, kuid potentsiaalsete haigetega tuleks kokkupuuteid vältida.

Lapsed õue

Iga ilmaga tasub lapsega pisut aega värskes õhus veeta. Muidugi on oluline ka õige riietus. Õues käimine aitab last karastada: keha peab sissehingatavat jahedamat õhku soojendama. Hea karastus on ka ujumine. Pea meeles, et haiget last ei tohi karastada! Oluline laps terveks ravida ning seejärel saab järk-järgult karastamise juurde naasta.

Kui laps hakkab haigeks jääma

Kui märkad, et laps hakkab haigeks jääma, aita immuunsüsteemi vitamiinirikka toiduga ning jälgi, et laps saaks piisavalt vedelikku ja und.

Suur tõenäosus on pisik saada neilt, kellega päevas palju koos oleme. Seega võiksid neid reegleid järgida ka pere vanemad liikmed. Korralik kätepesu, mitmekülgne toidulaud, värske õhk ja uni peaks kuuluma iga inimese haigusi ennetavate tegevuste hulka.

Copy
Tagasi üles