Rohelised koguvad allkirju mahetoidu käibemaksu vähendamiseks (3)

BNS
Copy
Mahetoidu teeb võrreldes tavaliste toiduainetega kalliks selle tootmise eripära.
Mahetoidu teeb võrreldes tavaliste toiduainetega kalliks selle tootmise eripära. Foto: Toomas Huik

Rohelised koguvad allkirju keskkonnasõbralikult ehk mahedalt toodetud toidukauba käibemaksu vähendamiseks, teatas erakond laupäeval.

Algatus sai riigikokku saatmiseks vajalikud 1000 allkirja kokku kolme päevaga, kuid allkirjade kogumine jätkub rahvaalgatuse portaalis 2. detsembrini.

Roheliste esinaise Züleyxa Izmailova sõnul ei tohi mahetoodang olla luksuskaup. «Soovime, et keskkonnasõbralik ja tervisele kasulik toodang jõuaks suurema hulga inimesteni,» ütles ta.

Izmailova sidus toidu soodsamaks tegemise peaminister Jüri Ratase sooviga alustada maksudebatti.

Siiski rõhutas esinaine, et putukamürkidega kasvatatud toorainele ei tohiks inimeste ja keskkonna tervisest lähtuvalt soodustusi teha.

Roheliste volikogu esimehe Aleksander Laane sõnul aitaks tervislike ja keskkonnale ohutute kaupade käibemaksu soodustus vähendada ka ravikulusid.

«Eesti kulutab otse ja kaude 320 miljonit eurot ehk 1,5 protsenti SKT-st aastas selleks, et ravida inimese hormoonsüsteemi häirivate ainete tõttu tekkinud kasvajaid ja muid raskeid haigusi. Need ained soodustavad ka viljatust, rasvumist ja teisi terviseprobleeme,» ütles Laane.

Ta soovitas valitsusel lähtuda Roheliste programmis välja pakutud lahendustest, kus käibemaksu alandatakse vaid mahetoodangule.

«See annab topelthea tulemuse Eesti inimeste rahakotis ja tervises ning soodustab maheettevõtlust, millel on ka suur ekspordipotentsiaal. Loodame, et seda mõistab ka uus väliskaubanduse minister,» lisas Laane.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles