Macroni avaldus põrandaaluste töötajate kohta pahandas Bulgaariat (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: SIPA / SCANPIX

Bulgaaria kutsub esmaspäeval välja Prantsuse suursaadiku avalduse pärast, milles Prantsuse president Emmanuel Macron kommenteeris immigratsiooni.

Suursaadik Florence Robine'il palutakse selgitada presidendi avaldust, kus ta rääkis «bulgaarlaste ja ukrainlaste põrandaalustest võrgustikest», ütles Bulgaaria välisministri Jekaterina Zahharijeva nõunik Ivan Dimov.

Zahharijeva palus Prantsusmaal tegutseval Bulgaaria suursaadikul Angel Tšolakovil edastada Prantsuse välisministeeriumile ka protestinoot.

«Minu arvates solvab see avaldus sealset (Prantsusmaal elavat) bulgaarlaste kogukonda,» ütles Zahharijeva telekanalile bTV.

Tüli keskmes on sel nädalal Prantsuse ajakirjas Valeurs Actuelles avaldatud usutlus.

Ukraina kutsus Prantsusmaa suursaadiku Kiievis välja reedel ning palus tal selgitada öeldu sisu. Ukraina välisministeerium ütles hiljem oma veebilehel, et suursaadiku sõnul rebiti Macroni sõnad kontekstist välja.

Usutluses ütleb Macron, et eelistab inimeste ebaseaduslikule töötamisele seadusega reguleeritud ja kvoodipõhist rändesüsteemi. Ta eelistas Guineast või Elevandiluurannikult tulevaid ja seaduspäraselt töötavaid inimesi «bulgaarlaste või ukrainlaste põraandaalustele võrgustikele».

Sõnavõtust haaras eile kinni mitu Bulgaaria meediakanalit. Macroni seisukoht pälvis kõvasti kriitikat ka Bulgaaria asepeaministrilt Krasimir Karakatšanovilt, kes juhib rahvuslikku erakonda VMRO.

«Mitte kellelgi pole õigust bulgaaria ja ukraina rahvast solvata,» lausus Karakatšanov. Tema sõnul on Macroni avaldus uus poliitilise ülbuse ilming.

Bulgaaria on vastu Euroopa Komisjoni pakutud mobiilsuspaketile, mille eesmärk on võidelda seadusi rikkuvate praktikatega teetranspordis ning parandada sõidukijuhtide töötingimusi.

Bulgaaria transporditöölised peavad hüüdnime «Macroni pakett» kandvat reformi diskrimineerivaks ning katseks vähendada sektoris Kesk- ja Ida-Euroopa firmade tekitatud konkurentsi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles