Millega kaunistada elu? Kunstnik Robert Suvil on hulk täiskasvanud õpilasi, kel on uhke karjäär, aga aega ka iseenda jaoks. ⟩ Eesti kauneima linna vaated avanesid Lõuna-Prantsusmaal

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kunstnik Robert Suvi (vasakult) ja ta õpilased Piret Jürgenson, Ene Ustav, Made Kulberg, Imbi Traat ja Hillar Ehaste kohtuvad harjutustunnis, mis lubab argipäevast kunsti pageda. 
 
Kunstnik Robert Suvi (vasakult) ja ta õpilased Piret Jürgenson, Ene Ustav, Made Kulberg, Imbi Traat ja Hillar Ehaste kohtuvad harjutustunnis, mis lubab argipäevast kunsti pageda.  Foto: Kristjan Teedema

Kunstnik Robert Suvi stuudio täiskasvanud õppurid naasid hiljuti Lõuna-Prantsusmaalt maalilaagrist rõõmsate ja rahulolevatena, põhjuseks Nizza-lähedases linnakeses Berre-les-Alpes’is avatud näitus Emajõelinna vaadetest.

Kaks Tartu vaadetega pilti, mis on praegu Prantsusmaal näitusel.
Kaks Tartu vaadetega pilti, mis on praegu Prantsusmaal näitusel. Foto: Kristjan Teedema

Berre-les-Alpes’i linnapea Maurice Lavagna saatis näituse avamise kutseid isiklikult laiali mitmele poole. Eestlaste kohaloleku teateid potsatas prantslaste postkastidesse, neid kleebiti ümbruskonna kuulutusetulpadele ning näituse avamisele koguneski hulk rahvast.

Linnapea lõuendile

Väljapanek kannab pealkirja «Kauneim linn on Eestis Tartu» ning on põhimõtteliselt sama, mida tartlased nägid kevadel kohvikus «Suudlevad tudengid» – sellised mitte just edevad, pigem natuke nurgatagused vaated kodulinnast. Lisaks aga muidki pilte tollestsamast maalimisenädalast mäestikuvaadetega linnakeses.

Ühe foto järgi jõudis kunstnik Robert Suvi kanda lõuendile koguni linnapea Maurice Lavagna portree. Sel kukkus portreteeritav välja küll natuke noorem, kui seitsmekümnendates prantslane päriselus on, aga meerile väga meeldis.

Raimond Valgre muusika ja Ernst Johansoni sõnadega «Tartu marss», mis kohe alguses kinnitab, et kauneim linn on Eestis Tartu, kõlas avamisel samuti. Saksofonil improviseeris Tobias Tammearu, kes õpib Elleri muusikakoolis ja on Lembit Saarsalu õpilane. Lembit Saarsalu ise kaasa sõita ei saanud.

Tööhoos Piret Jürgenson, Made Kulberg ja Imbi Traat.
 
Tööhoos Piret Jürgenson, Made Kulberg ja Imbi Traat.  Foto: Kristjan Teedema

Peab ütlema, et Robert Suvi stuudiolaste käsi käib hästi. Nad maalivad sellepärast, et on eluga rahul ning neile ei käi üle jõu võtta aeg maha ja sõita kuhugi Kesk- või Lõuna-Euroopasse maalilaagrisse. Ka on stuudiolastel lemmikkohti, sõpru ja sidemeid, kuhu kaaslasi kutsuda.

Berre-les-Alpes’is on näiteks geenitehnoloogia vanemteaduri Ene Ustavi lemmiksuvituspaik, kus stuudiolased juba teist korda maalimas käisid.

Berre-les-Alpes'i linnapea Maurice Lavagna saatis näituse avamise kutseid isiklikult laiali mitmele poole.

Ene Ustavi üks sealne kooliõpetajast tuttav oligi märganud kunstituhinas eestlasi ning viis nad kokku linna kultuurivaldkonna juhi Martine Bruniga. Tekkis idee korraldada näitus maaligaleriis, mis asub kohaliku munga­kloostri kunagises veinikeldris. Heakskiit saadi ka linnapea Maurice Lavagnalt ning ettevõtmist toetas teadmine, et Tartu on valitud 2024. aastal Euroopa kultuuripealinnaks.

Martine Brun, kelle hobi on koorilaul, kavandab nüüd oma kooriga Eestisse sõitu. Nii on juhuslikust eraalgatusest sündinud sidemed, mis seovad inimesi mitmel pool Euroopas.

Kunst ja sõprus

Robert Suvi kunstistuudio täiskasvanud liikmete hulgas on teadlasi, õpetajaid, arste, juriste, statistikuid. Mõni on kunsti juurde tee leidnud paar-kolm aastat tagasi, teine on harrastanud seda kümme või enamgi aastat. Paljud on lapsena käinud kunstikoolis ning nüüd leidnud, et võiks maalimist jätkata.

Ene Ustav rõhutas, et lisaks ühisele harrastusele nad ka klapivad omavahel hästi. «Mingit kadedust ei ole. Kui kellelgi miski hästi välja tuleb, siis seda suuremat rõõmu see kõigile valmistab,» ütles ta. Kui maalitund algab, räägitakse end kõigepealt tühjaks, arutatakse läbi päeva- ja poliitikauudiseid, jagatakse koduseid teemasid. Ning siis asutakse maalima.

Näitus «Kauneim linn on Eestis Tartu» tuleb novembris Prantsusmaalt tagasi ja seatakse siis üles Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles