Amazonase metsavargad tapsid põliselanikust metsakaitsja

Copy
Põliselanikust metsavalvur Paulo Paulino Guajajara, kelle mõrvasid metsavargad.
Põliselanikust metsavalvur Paulo Paulino Guajajara, kelle mõrvasid metsavargad. Foto: Reuters / Scanpix

Metsavargad ründasid Brasiilias Amazonase vihmametsas põliselanikest metsakaitsjaid ning tapsid neist ühe, teatasid piirakonna ametivõimud.

Rünnaku ohvriks langenud Paulo Paulino Guajajara ja tema kaaslane Laercio kuulusid «Metsavalvurite» ühendusse, mis püüab kaitsta oma maad ebaseadusliku raie eest.

Mehed läksid reede õhtul oma külast vett tooma, kui neid rünnati, teatas Maranhão osariigi inimõigussekretariaat Twitteris.

Paulo Paulinot tulistati kaela ja ta suri metsas. Tema kaaslane sai haavata, kuid tal õnnestus põgeneda.

Üks metsatöölistest on kadunud.

Justiitsminister Sérgio Moro ütles Twitteris, et politsei uurib osariigi pealinnast São Luísist 500 kilomeetri kaugusel Arariboia piirkonnas toime pandud mõrva.

«Paulino ja Laercio on oma põhiseaduslikku kohust täitmast keelduva osariigi järjekordsed ohvrid,» ütles keskkonnaorganisatsioon Greenpeace.

Aprillis piirkonda külastanud organisatsiooni Survival International teadlane Sarah Shenker ütles, et Guajajara aitas oma tegevusega kaitsta teisi selle kandi põliselanikke.

«Brasiilia valitsus peab aktsepteerima, et tema kohus on neid maid kaitsa. Kuna nad seda ei tee, nende puudumine sunnib valvureid ise kaitsele asuma, mis on väga raske ja ohtlik töö,» lisas ta.

Varem on rünnakutes surma saanud kolm metsavalvurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles