Küsitlus: tänase koduotsija ootused uuele korterile on tavapärasest suuremad

Kodu.postimees.ee
Copy
Oma uue kodu eelistaksid küsitluses osalenud inimesed osta uusarendusse.
Oma uue kodu eelistaksid küsitluses osalenud inimesed osta uusarendusse. Foto: Shutterstock

Tänane koduostja ootab, et korteri hind sisaldaks köögimööblit ja parkimiskohta, aga olulised on ka hind ning ehituskvaliteet, selgus kinnisvaraportaali City24.ee sügisesest veebiküsitlusest.

«Uurisime oma iga-aastase uusarenduste kampaania käigus, millised on tänased koduostjate eelistused, nende lemmikpiirkonnad ning valmidus uut kodu soetada,» rääkis kinnisvaraportaali City24.ee juhataja Karin Noppel-Kokerov. «Tublisti üle poole vastanutest avaldasid valmidust võimaluse korral lähiaastatel uus elamispind soetada, mis kinnitab fakti, et nõudlus uute korterite järele püsib kõrge.»

Oma uue kodu eelistaksid küsitluses osalenud inimesed osta uusarendusse, kuni kümne aasta vanusesse majja või eestiaegsesse puu- või kivihoonesse. Magalarajooni paneelikad olid eelistustes kõige viimasel kohal.

Uus kodu peaks olema kolme- või neljatoaline. Planeeringu poolelt hinnati enim avaraid aknaid ja loomulikku valgust, nutikat ja paljude panipaikadega ruumilahendust, eraldi tube, sealhulgas ruumikat elutuba. Ligi kolmandik vastanuist arvas, et kodus peaks kindlasti olema saun.

Kodu ostmise kõige määravamate argumentidena tõusid esile hind, hea ehituskvaliteet, elukeskkond, madalad kommunaalkulud, rõdu või terrassi olemasolu ning energiatõhusus. Kindlasti soovitakse näha, et uuel kodul oleks parkimine ja köögi sisustus hinna sees.

Eelistatuimaks elupiirkonnaks Tallinnas peetakse Kesklinna linnaosa, järgnevad üsna võrdselt Kristiine, Nõmme ja Kadriorg, siis juba Põhja-Tallinn ning Pirita. Tallinna lähiümbruses peeti parimateks elukohtadeks Viimsit, Peetrit ja Harkut.

«75 protsenti küsitlusele vastanuist teatasid, et otsivad uut kodu peamiselt kinnisvaraportaalide kaudu, ülejäänud pöörduvad siis kas kinnisvarafirmade või otse tuttava maakleri poole. Sotsiaalmeedia osakaal koduotsingutes moodustab vaid ühe protsendi. Need numbrid kinnitavad, et kinnisvaraportaalide teenused on jätkuvalt kõrgelt hinnatud,» kommenteeris Noppel-Kokerov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles