Iraan teatas uutest tuumaleppe rikkumistest

Copy
Foto: AP/Scanpix

Iraani tuumaprogrammi juht Ali Akbar Salehi teatas täna, et Teheranil on nüüd käigus 60 IR-6 tuumatsentrifuugi, mis rikub islamivabariigi tuumalepet suurriikidega. 

Salehi avaldus riigitelevisioonis USA Teherani saatkonna hõivamise 40. aastapäeval tähendab, et Iraanil on nüüd käigus kaks korda rohkem kõrgema taseme tsentrifuuge kui seni teada oli. 

IR-6 tsentrifuug suudab uraani rikastada kümme korda kiiremini kui tuumaleppega lubatud esimese põlvkonna tsentrifuug IR-1.

Salehi teatas ka, et teadlased töötavad IR-9 tsentrifuugi prototüübi kallal, millega saaks uraani rikastada 50 korda kiiremini kui IR-1 tsentrifuugiga.

Tuumaleppega oli Iraanil lubatud kasutada uraani rikastamiseks 5060 esimese põlvkonna IR-1 tsentrifuugi. 

Kõrgema taseme tsentrifuugide kasutusele võtmisega vähendab Iraan veelgi aastast perioodi, mida Teheran ekspertide hinnangul vajab tuumarelvaks vajaliku materjali hankimiseks.

Iraan on juba ületanud leppes lubatud rikastatud uraani varude ja rikastusastme piiri. Rikkumistega tahetakse survestada Euroopat pakkuma islamivabariigile uut lepet, aasta pärast seda kui USA tuumaleppest lahkus ja sanktsioonid taaskehtestas.

USA-Iraani vahelisi pingeid ja tuumaleppe lagunemist saatsid sel suvel salapärased rünnakud naftatankeritele Pärsia lahes ja rünnakud Saudi Araabia naftataristule. Ühendriigid süüdistavad rünnakutes Iraani. Teheran eitab seda, kuigi Iraan siiski hõivas naftatankereid ja tulistas alla USA luuredrooni.

Samal ajal kui Salehi uutest rikkumistest teatas, kogunes rahvas Teherani kesklinnas endise USA saatkonna juurde tähistama 444-päeva kestnud pantvangikriisi 40. aastapäeva.

«Tänu jumalale, revolutsiooni seemned on täna sirgunud viljakaks ja tohutuks puuks, mille vari katab kogu Lähis-Ida,» ütles armeeülem kindral Abdolrahim Mousavi aastapäeva puhul peetud kõnes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles