Rahvamuusikud valmistuvad peoks

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
PEALEKASV: Õie Pärteli juhendamisel astusid Pärsamal üles Anete Aus ja Ilmar-Vidres Kütt Orissaare muusikakoolist, kes esitasid lõõtspillidel muu hulgas ka meeleoluka valsi “Mäletad kevadet õites”.
PEALEKASV: Õie Pärteli juhendamisel astusid Pärsamal üles Anete Aus ja Ilmar-Vidres Kütt Orissaare muusikakoolist, kes esitasid lõõtspillidel muu hulgas ka meeleoluka valsi “Mäletad kevadet õites”. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Laupäeval Pärsamal kogunenud Saare maakonna rahvapillimängijad tegid esimest tutvust maakonna tulevasuvise laulupeo pillilugudega.

"Valisime lood välja ja hakkasime harjutama. Ühega on nii, et juba saame aru, mida me teeme, teisega tegime tutvust ja kolmandat kuulasime," rääkis laulupeolugude õpituba juhendanud rahvapilliõpetaja Õie Pärtel. Ta nentis, et suvise laulupeo rahvapilliansamblis osalemine on vabatahtlik, aga umbes pooled võimalikest osalejatest olid laupäeval Pärsamal juba kohal.

Pärtel tuletas meelde, et kes tahab suvel laulupeol osaleda, peaks ennast laulupeo registreerimislehele kirja panema. "Siis saan vastavalt ka repertuaari paljundada ja jagada viiteid, kust lugusid kuulata," selgitas ta.

Kui ettevalmistus laulupeoks kõrvale jätta, on sellised rahvamuusikapäevad kohalikele pillimängijatele väga olulised. Nii mõnegi jaoks, kes pulmades või muudel üritustel mängimas ei käi, on tegu aastas ehk ainsa võimalusega suurema publiku ees üles astuda ja ametivendadele oma oskusi näidata.

Rahvapillide leviku kohta maakonnas ütles Pärtel, et kõige rohkem on meil kandlemängijaid. Valjalas tegutseb tema enda juhendamisel ansambel Nobenäpud, Orissaares Kannelnaised. Sõrves tegutsevad Ammuker, Küi ja Sörvemaa Sõrmitsejad. Lisaks kooliõpilased, kes kandlemängu harrastavad.

Oma lõbuks musitseerijate hulgas on meil päris palju lõõtspillimängijaid, kokku tosinajagu. Ja neile  on pisitasa lisa tulemas. Pärtel nentis, et lõõtspillimängu õppimine on keerulisem kui kandlemängu selgeks saamine. Nõuab rohkem tahtmist ja kannatust.

Siis on meil veel akordionimängijaid ja ka karmoškamängijaid. "Kindlasti on ka neid pillimehi, kes kodus mängivad, kuid ei söanda veel avalikkuse ette tulla. Enesekindlust ja auahnust jääb veel väheks," muigas Pärtel, lisades, et kui julgustada, siis ehk näitavad peagi ka nemad oma oskusi.

Järelkasvu pärast Pärteli sõnul samuti väga muretsema ei pea, sest igal aastal on lapsi, kes üht või teist rahvapilli õppima asuvad. Ja ka juhendajaid on mitmel pool Saaremaal. 

Lisaks Õie Pärtelile endale, kes tegutseb mitmel pool, töötab Leisi koolis noortega Irja Aardam, Valjala koolis Helen Aasmaa, Muhu koolis tegutseb õpilaste rahvapilliansambel Leena Peegeli juhendamisel, Kärla muusikakoolis õpetab rahvapille Ülle Vallaste, Kuressaare muusikakoolis Eva Uri – tegijaid on päris palju. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles