Kati Orru: hädaolukorras määravad suhted rohkem kui positsioon

Kati Orru
, sotsiaalpoliitika teadur
Copy
Kati Orru.
Kati Orru. Foto: Erakogu

Millised oskused ja omadused aitavad tulevikus üha sagenevate hädaolukordadega toime tulla, kirjutab Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Kati Orru.

Hiljutine torm pani proovile meie ühiskonna säilenõtkuse (ingl resilience). Ehkki paljud inimesed teevad senini jõupingutusi, et tavaelu taastada, peab igaüks meist nüüd mõtlema, kuidas järgmise tormi, üleujutuse või elektrivõrgu rünnaku ajal paremini toime tulla. Lootma ei saa jääda ainult riigile, meil endil lasub vastutus oma heaolu eest ja inimlik kohustus toetada nõrgemaid.

Õnneks on meil enneolematult hea loodusteaduslik teadmine tõenäolisest kliimaarengust, mis aitab ennetada äärmuslike ilmaoludega kaasnevat kahju. Näiteks on teada, et kõigist Euroopa piirkondadest ootab just Põhja-Euroopa alasid tulevikus kõige suurem tormisuse tõus. See tähendab nii tormide intensiivsuse kasvu kui ka äärmuslike tsüklonite sagenemist (Mölter jt, 2019). Ka Eesti kliimapoliitikas toetutakse eeldusele, et sügiseste ja talviste tormituulte kiirus kasvab senisega võrreldes lähikümnenditel kuni 20 protsenti.

Peale tormide tuleb meil sarnaselt teiste Euroopa piirkondadega valmis olla maastiku- ja metsapõlenguteks või üleujutusteks rannikualadel. Meie lähi-ilma paremaks prognoosimiseks on Eesti ilmateenistus liitunud Euroopa Liidu ilmaennustus- ja hoiatussüsteemidega. Kuigi ilmateenistus hoiatas ka seekord tugevate tormituulte eest, on omaette küsimus, kuidas suudame riskihinnanguid mõista, hoiatusi vastu võtta, sellest lähtuvalt valmistuda ning kogukonda mobiliseerida.

Ka riigikantselei ja rahandusministeeriumi loodavas Eesti 2035 strateegias on nimetatud oluliste arenguvajadustena hajaasustusega piirkondades turvalisuse tagamist, ilmastikunähtustega toimetulekut siseturvalisuse tagamisel ning inimeste võimet elutähtsate teenuste katkemisel hädaolukorras hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles