Riigifirma lubab tuulepargi eest magusamat präänikut (14)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Enefit Greeni juht Aavo Kärmas loodab, et peagi koidab päev, mil taastuvenergiale pole enam üldse toetusi vaja.
Enefit Greeni juht Aavo Kärmas loodab, et peagi koidab päev, mil taastuvenergiale pole enam üldse toetusi vaja. Foto: Mihkel Maripuu

Ülekaalukalt Eesti suurima taastuvenergia tootja Enefit Green juht Aavo Kärmas otsib võimalusi, kuidas müra tekitavad tuulepargid kogukondadele kasulikuks muuta. Üks võimalus on see, et vallad ja kohalikud elanikud asuvad tuuleparkides aktsionärideks ning nopivad iga aasta dividenditulu.

Enefiti on süüdistatud selles, et olete Eesti taastuvenergia turu endale tasku pannud: Enefit Greenile kuulub 85 protsenti turust. Samas leidub erasektoris tegijaid, kel on tahe, soov ja võimalus ise tuuleparke teha. Miks riik siin ees on?

Esiteks väike täpsustus: pole sellist asja nagu Eesti tuule- või taastuvenergia turg. Müüme elektrit Baltikumi ja Põhjamaade elektriturul, mille maht on 400 teravatt-tundi aastas. Enefiti tuuleparkide toodang moodustas sellest vaid 0,25 protsenti.

Meie regioonis arendavad taastuvenergiat ka kõik teised riigile kuuluvad energiafirmad. Rõhutan, et see on äärmiselt kapitalimahukas äri, mistõttu neid tegijaid, kes suudavad reaalselt tootmist arendada, ei ole väga palju.

Oleme Eestis täpselt samasuguses seisus nagu kõik teised: ka meie ei saa tuuleparke arendada sinna, kuhu tahame. Enefiti koduturud on lisaks Eestile ka teised Baltimaad, samuti Soome ja Poola. Suure Eesti patrioodina tahaksin, et investeeringud tuleks ikka Eestisse, mitte ei läheks mujale. Samuti on valitsus andnud meile mandaadi valmistata ette Enefit Greeni börsile minek.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles