Brasiilia Amazonases langes põlengute arv oktoobris rekordmadalale (1)

Copy
Metsapõleng Brasiilia Pantanali märgalal sellel 30. oktoobrist pärineval fotol, mille tegi avalikuks Mato Grosso do Suli osariigi valitsus.
Metsapõleng Brasiilia Pantanali märgalal sellel 30. oktoobrist pärineval fotol, mille tegi avalikuks Mato Grosso do Suli osariigi valitsus. Foto: CHICO RIBEIRO/AFP/Scanpix

Brasiilia põhjaosas laiuvates Amazonase vihmametsades lõõmavate põlengute arv langes oktoobris rekordiliselt madalale tasemele, kuid Pantanali troopilisel märgalal ei ole põlengud järele andnud, selgus esmaspäeval ametlikest andmetest. 

Brasiilia riiklik kosmoseuuringute instituut (INPE) registreeris oktoobris Amazonases 7855 põlengut, mida on vähem, kui ühelgi eelmisel aasta kümnendal kuul alates 1998. aastast, kui INPE alustas põlengutest statistika koostamist. 

INPE ei põhjendanud oktoobrikuist põlengute arvu Amazonases, mis on 60 protsenti madalam kui oktoobris ning madalaim alates juulist, kui vihmametsades algas kuivaperiood. 

Amazonase põlengute tõttu rahvusvahelise surve alla langenud Brasiilia president Jair Bolsonaro kehtestas augusti lõpus vihmametsades 60-päevase tuletegemise keelu. 

Põlengute arvu vähenemine langeb ka vihmaperioodi alguse ajale Amazonases, mis kestab tavaliselt juunini. 

Novembris on INPE andmeil Amazonases seni registreeritud ligi 1000 põlengut. 

Bioloogilise mitmekesisuse kaitsealal Pantanalis seevastu jätkuvad põlengud raugematult. Brasiilia piirialadel Paraguay ja Boliiviaga asuv Pantanal on maailma suurim troopiline märgala ja populaarne turismiobjekt. 

Oktoobris registreeris INPE märgalal 2430 põlengut, mis on oktoobrikuu kõrgeim näit alates 2002. aastast. Septembris lõõmas Pantanalis 2887 põlengut ja sel kuul on neid registreeritud 400. 

Märgalal tuleroaks langenud ala on alates eelmisest nädalast enam kui kahekordistunud ja katab nüüd 122 000 hektarit, ütles Brasiilia Mato Grosso do Suli osariigi valitsuse pressiesindaja AFP-le. 

Pantanalis on leeke kustutama saadetud kolm kustutuskopterit ja kolm -lennukit. 

Ekspertide sõnul on põlengute peapõhjus aktiivne metsaraie, mida võimendavad sademete hulga vähenemine, hiljutine kuumalaine ja tugevad tuuled. 

60 protsenti Amazonase vihmametsadest asub Brasiilias, kuid metsaala võtab enda alla ka osa Boliiviast, Colombiast, Ecuadorist, Prantsuse Guajaanast, Peruust, Surinamest ja Venezuelast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles