Hiina presidendi sõnul on Hongkongi liidril jätkuvalt tema usaldus

Copy
Hiina president Xi Jinping (paremal) ja Hongkongi tegevjuht Carrie Lam esmaspäeval Shanghais peetud kohtumisel.
Hiina president Xi Jinping (paremal) ja Hongkongi tegevjuht Carrie Lam esmaspäeval Shanghais peetud kohtumisel. Foto: Xinhua/Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles esmaspäeval kohtumisel Carrie Lamiga, et tal on Hongkongi ebapopulaarse liidri vastu endiselt suur usaldus, edastas riigimeedia. 

Xi kutsus Shanghai rahvusvahelisel impordimessil peetud kohtumisel ka tegema tõhusaid jõupingutusi Hongkongi inimeste elujärje parandamiseks ning pidama dialoogi kõigi ühiskonnasektoritega, edastas riiklik uudisteagentuur Xinhua. 

«Lam on juhtinud SAR-i (erihalduspiirkonna) valitsust, et täita täielikult selle kohuseid, püüda olukorda stabiliseerida ja parandada ühiskondlikku atmosfääri ning on teinud palju rasket tööd,» vahendas Xinhua Hiina riigipea sõnu. 

«Xi väljendas keskvalitsuse suurt usaldust Lami vastu ja täielikku tunnustust tema ja tema valitsemismeeskonna tööle,» vahendas uudisteagentuur.

Hiina president märkis, et vägivalla ja kaose lõpetamine ja korra taastamine on praegu Hongkongi kõige tähtsam ülesanne. 

Hiina lubas reedel pärast ligi viis kuud kestnud meeleavaldusi oma erihalduspiirkonnas täiustada Hongkongi tegevjuhi ja teiste ametnike väljavalimise protseduuri. 

Hiina parlamendi Hongkongi, Macau ja alusseaduse komisjoni direktor Shen Chunyao ütles ka, et Hiina Kommunistliku Partei ametnikud otsustasid sel nädalal peetud keskkomitee pleenumil parendada riikliku julgeoleku kaitsmiseks Hongkongi õigussüsteemi. 

Parteijuhid arutasid võimalusi täiustada tegevjuhi ja erihalduspiirkonna tähtsamate ametnike ametisse nimetamise ja ametist kõrvaldamise mehhanismi, lausus parlamendiliige.

Praegu valib Hongkongi juhi Pekingi-meelne 1200-liikmeline komitee ning otse valitakse vaid pool linna seadusandjaist. 

Demokraatia laiendamine on Hongkongi meeleavaldajate üks peamisi nõudmisi. 

Hiina keskvalitsus on seni avaldanud kindlust, et Lam ja piirkonna politsei tulevad üha vägivaldsemaks muutuvate meeleavaldustega toime. Lam kogus 2016. aastal Hongkongi juhti valivas komitees 777 häält.

Hiina valitseb Hongkongi põhimõtte «üks riik, kaks süsteemi» alusel, mis tagab erihalduspiirkonnale mõned Mandri-Hiinas tundmatud vabadused, kuid hoiab kohalikud võimud Pekingi alluvuses.

Hongkongi praegune valitsemismudel kehtib piirkonnas alates 1997. aastast, kui Suurbritannia toonase endise koloonia Hiinale tagastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles