Ametnik: USA sõdurite arv Süürias püsib stabiilsena allpool 1000 piiri

Copy
USA sõdurid tänavu 23. märtsil Süüria idaosas Deir Ezzori provintsis Omari naftavälja lähedal.
USA sõdurid tänavu 23. märtsil Süüria idaosas Deir Ezzori provintsis Omari naftavälja lähedal. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

USA sõdurite arv Süürias püsib kolm nädalat pärast president Donald Trumpi teadaannet nende riigist äratoomisest stabiilsena veidi alla 1000 juures, ütles ametnik esmaspäeval. 

Trumpi 6. oktoobri teadaanne USA vägede Põhja-Süüriast äratoomisest andis Türgile võimaluse alustada sõjalist pealetungi kurdi vägedele piirkonnas. Ühendriikide kaitseministeerium teatas mõni päev hiljem, et Põhja-Süüriast taanduvad sõdurid lahkuvad riigist sootuks.

Sestsaadik on USA juhtkond otsuse osaliselt tagasi pööranud ja Trump on kiitnud heaks Süüria idaosas Deir Ezzori provintsis kurdide valduses asuvaid naftavälju turvava 200-mehelise väekontingendi tugevdamise lisasõdurite ja tankidega. 

Anonüümsust palunud ametniku sõnul on Ühendriikide lisajõud hakanud Deir Ezzori saabuma ning mõned sõdurid on saadetud Süüria põhjaossa kindlustama vägede lahkumist sellest piirkonnast, osa sõdureid aga on lahkunud Süüriast Iraagi põhjaossa. 

USA vägede üldarv Süürias on aga laias laastus sama, mis enne teadaannet nende äratoomisest oktoobri keskpaigas. «Me oleme allpool 1000 ja väljatõmbumine jätkub,» ütles ametnik.  

Vägede väljaviimine pole möödunud tõrgeteta, pühapäeval langesid Türgi vägede suurtükimürsud Põhja-Süürias loodava turvatsooni lähedal USA armeepatrulli lähistele. 

Ühendriikide keskväejuhatuse (CENTCOM) teatel langesid mürsud kedagi tabamata kilomeetri raadiusse selle sõdurite patrullist. 

Anonüümsust palunud USA ametniku teatel ei olnud suurtükitule sihtmärgiks ameeriklased. 

Naftaväljade kaitsmise operatsiooni seaduslikkuse üle vaieldakse isegi Pentagonis. Mõned Ühendriikide kaitseministeeriumi ametnikud väljendavad eraviisiliselt kahtlust võimaluse üle keelata Süüria valitsusele ligipääs naftaväljadele juhul, kui kurdi väed jõuavad Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga kokkuleppele naftatulude jagamises. 

USA kaitseminister Mark Esper ütles reedel vastuseks küsimusele Süüria naftaväljade kaitsmise missiooni kohta, et selle eesmärk on keelata äärmusrühmitusele Islamiriik (IS) ja teistele toimijatele piirkonnas ligipääs naftaväljadele. 

Ta ei täpsustanud, keda ta nende toimijate all silmas peab, ja ükski Pentagoni ametnik ei soostunud esmaspäeval ütlema, kas silmas peetakse Süüria režiimi ja selle liitlast Venemaad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles