Keskkonnakomisjon võtab ehitusjäätmed luubi alla

BNS
Copy
Materjalide taaskasutamise nõue võiks olla sees riigi- ja kohalike omavalitsuste poolt korraldatavate hangete tingimustes. Pilt on illustratiivne.
Materjalide taaskasutamise nõue võiks olla sees riigi- ja kohalike omavalitsuste poolt korraldatavate hangete tingimustes. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Riigikogu keskkonnakomisjoni teisipäevasel istungil käsitletakse ehitus- ja lammutusjäätmete käitlemisega seotud probleeme.

Keskkonnakomisjoni esimehe Erki Savisaare sõnul tuleb kiiremas korras leida lahendus kahele probleemile. Esiteks olukorrale, kus turul tegutsevad ettevõtted veavad ehitus- ja lammutusjäätmed küll kokku, kuid jätavad need käitlemata. Teiseks olukorrale, kus isegi kasutades tänast maailma parimat tehnoloogiat ei ole võimalik ehitusjäätmeid taaskasutusele võtta kuna oleme kehtestanud taaskasutuseks põhjendamatud ja ebarealistlikud tingimused.

"Lubamatu on olukord, kus kuhjatakse ehitusjäätmed lihtsalt hunnikutesse ja ainukeseks käitlemise lahenduseks on nende matmine prügilasse. See on tõsine oht keskkonnale," ütles Savisaar.

Tema hinnangul võiks taaskasutuse lahendusi olla mitmeid alustades vanade karjääride täitmisest ehitus- ja lammutusjäätmetega ning lõpetades ehitusjäätmete kasutamisega toorainena uute ehituste juures. "Kindlad reeglid tuleb kiiremas korras kirja panna vastavates dokumentides," toonitas Savisaar.

Lubamatu on olukord, kus kuhjatakse ehitusjäätmed lihtsalt hunnikutesse ja ainukeseks käitlemise lahenduseks on nende matmine prügilasse. See on tõsine oht keskkonnale.

Komisjoni aseesimehe Yoko Alenderi sõnul on vaja järgida ka materjalide taaskasutamise nõuet. "See peaks olema sees riigi- ja kohalike omavalitsuste poolt korraldatavate hangete tingimustes," ütles Alender.

Ehitus- ja lammutusjäätmete käitlemisega seotud probleemide süsteemse lahenduse leidmiseks on komisjoni istungile kutsutud keskkonnaministeeriumi, keskkonnaameti, keskkonnainspektsiooni, Tallinna linnavalitsuse ja ettevõtlusameti ning Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles