Eesti mõjuvõimsaim firma püüab miljardit

BNS
Copy
UP Investi juhib Sven Nuutmann
UP Investi juhib Sven Nuutmann Foto: Mihkel Maripuu

Postimehe omanik ning laiahaardeline investeerimisfirma UP Invest OÜ teenis möödunud majandusaastal 821 miljoni euro suuruse müügitulu juures 14,7 miljonit eurot puhaskasumit. Tõsi, majandusaasta oli varasemast pikem.

Muuseas, kui 2011. aastal oli Eestil tervelt kaks ettevõtet, mille käive oli üle miljardi euro, siis tänaseks pole neid järel mitte ühtegi.

Investeerimisfirma UP muutis majandusaasta arvestust, millest tulenevalt käsitletakse lõppenud majandusaastal erakorraliselt 16 kuu pikkust perioodi. Uueks majandusaasta perioodiks on 1. mai kuni 30. aprill.

Seega kestis UP Investi lõppenud majandusaasta 2018. aasta 1. jaanuarist kuni tänavuse aasta 30. aprillini. Eelneval majandusaastal ehk aastal 2017 teenis kontsern 515,8 miljoni euro suuruse müügitulu juures ligi 15,3 miljonit eurot puhaskasumit.

Suure osa ehk 58,7 protsenti käibest teenis kontsern möödunud majandusaasta Eesti turult, kus müügitulu küündis 482,2 miljoni euroni. Järgnesid Läti 147,5 miljoni euroga, Soome 105,4 miljoni euroga, Leedu 50,8 miljoni euroga ning muud riigid 35,1 miljoni euroga. Kontserni üldist müügitulu kasvu on mõjutanud aktiivne laienemistegevus kino ja meelelahutusteenuste äris, selgus UP Investi majandusaasta aruandest.

Kõige enam ehk 548,1 miljonit eurot teenis kontsern lõppenud majandusaastal ravimite ja kosmeetikatoodete jae- ja hulgimüügist. Järgnesid internetiportaalide haldus 44 miljoni euroga, ajalehtede ja muude trükiste trükkimine 33,5 miljoni euroga, veterinaarkaupade jae- ja hulgimüük 29,6 miljoni euroga, raamatute ja muude meelelahutustoodete jaemüük 20,5 miljoni euroga ning ajalehtede kirjastamine 20,3 miljoni euroga.

UP Invest investeeris aruandeaastal põhi- ja immateriaalsetesse varadesse ning uutesse osalustesse ettevõtetes kokku 44,3 miljonit eurot. 

Käesoleva aasta aprillikuu seisuga ulatusid kontserni varad 370,7 miljoni euroni, kohustused aga ligi 255,9 miljoni euroni. Ühtlasi laenas kontsern aruandeperioodil pankadelt kokku 15,1 miljonit eurot.

Võrreldes eelmise majandusaastaga kasvas kontserni töötajate arv 806 inimese võrra 3798 töötajani, seda ennekõike osaluse omandamise tõttu Apollo Groupis. Kontserni tööjõukulud küündisid majandusaastal kokku 112,7 miljoni euroni.

Suurimad tegevusriskid on kontserni jaoks uuel majandusaastal seotud olukorraga Euroopa ja maailma majanduses tervikuna. «Kohalikel turgudel on põhiküsimus vajaliku kvalifikatsiooniga tööjõu olemasolu ja selle puudusest tingitud palgasurve. Siiski oleme optimistlikud eesseisva majandusaasta osas ning kontsern soovib jätkata aktiivset investeerimistegevust,» märkis ettevõtte juhatus aruandes.

UP Investi omanikud on 78 protsendiga Margus Linnamäe ning 20 protsendiga Ivar Vendelin. Läbi ettevõtete on investeerimisfirma omanduses ka uudisteagentuur BNS ja Postimees.

Kontsemi põhilised tegevusalad on ravimite ja muu apteegikauba hulgi- ja jaemüük, veterinaartoodete hulgi- ja jaemüük, hambaravitoodete hulgimüük, logistikateenused, turundustegevus, ajakirjandus ja meedia, kinnisvarahaldus, filmide linastamine ja filmilevi ning toitlustustegevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles