Uberi väärtusest haihtus lühikese ajaga kolmandik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Uber Eats toiduvedaja Kiievis.
Uber Eats toiduvedaja Kiievis. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Pärast terve rea kvartalikahjumeid loodab Uber 2021. aastal kasumisse jõuda ehkki väljakutseteks on konkurentsi suurenemine ja regulatsioonid kogu maailmas.

Uberi tegevjuht Dara Khosrowshahi teatas kasumisse jõudmise plaanides eile pärast seda kui ettevõte teatas enam kui miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, mis on tõstatas investorite seas küsimuse, kas ettevõte kunagi ka kasumisse jõuab.

«Me arvame, et vastasime nende väga suurele küsimusele,» ütles Khosrowshahi analüütikutele ja ajakirjanikele peetud konverentsikõnel.

Uber loodab ka, et toiduveoäri muutub sõidujagamise järel suuruselt teiseks äriks, muutub ratsionaalsemaks ning teenusele pealemaksmine hakkab kahanema, mis on hea nii ettevõttele kui ka tööstusele tervikuna. Uber olevat juba hakanud teenima iga kohale viidud toidu eest rohkem raha.

Uber teatas eile, et teenis eelmises kvartalis 1,2 miljardit dollarit kahjumit, mis oli küll väiksem kui analüütikud ootasid, kuid siiski suuruselt kolmas kvartalikahjum alates 2017. aastast, mil ettevõte hakkas majandustulemusi avaldama. Rekordkahjumist, 5,2 miljardit dollarit, saadi selle aasta teises kvartalis. 3,9 miljardit dollarit andis aktsiate avaliku esmaemissiooniga seotud kompensatsiooniprogramm.

Uberi kasumieesmärgi täitmine sõltub siiski paljuski sõidujagamisteenusest, mis annab kolm neljandikku kontserni käibest ja on ainus kasumlik äri enne maksude, intresside ja amortisatsiooni mahaarvamist (EBIDTA kasum).

Pärast aktsiate avalikku esmaemissiooni mais on Uberi aktsia kaotanud pea kolmandiku oma väärtusest. Eile, pärast majandustulemuste avaldamist, kukkus aktsia hind börsipäeva järgsel kauplemisel viis protsenti.

Uber (UBER)

Aktsia hind (USD): 31,08

Muutus IPOst, %: -30,8

Analüütikute soovitused:

Osta: 22  

Hoia: 12

Müü: 1

Allikas: Yahoo Finance

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles