Akordionist teeb tartlastele tormi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Akordionist Tuulikki Bartosik.
Akordionist Tuulikki Bartosik. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Akordionist Tuulikki Bartosik, kes on saavutanud rahvusvahelise tuntuse, on saanud valmis oma teise sooloplaadi. Ta on pannud sellele nimeks «Torm veeklaasis», esitles seda eile Viljandis pärimusmuusika aidas ja tuleb täna tartlaste ette Erinevate Tubade klubis.

Värskes loomingus eksperimenteerib ta akordioni kõlavarjunditega. Bartosik peab oluliseks oma tooni leidmist ja ainulaadse atmosfääri tekitamist. «Ma ei taha olla pelgalt polkamasin,» lisas ta.

Üheksa lugu

Plaadil «Torm veeklaasis» on üheksa lugu. Nendesse on liidetud Lõuna-Eesti loodushelisid, mis lindistatud koostöös Põlvamaal peatuva helikunstniku John Grzinichiga. Lisaks oma põhipillile, Pigini meloodiabassidega akordionile, mängib Bartosik plaadil elektriklaverit, 12-keelset kannelt ja metallofoni. Neljas loos on talletatud ka tema lauluhääl.

Tuulikki Bartosik jagab end perega Rõuge ja Rootsi vahel, Emajõe Ateenaga on ta seotud sugulaste kaudu. «Tunnen ennast Tartus koduselt ja käin seal tihti,» ütles ta. «Täiskasvanuna on Tartu mulle kodusem ja omasem kui Tallinn.»

Täna kell 19 Tartus Kastani tänaval Erinevate Tubade klubis plaadiesitlusel tuleb talle publiku ette seltsiks mandoliinimängija Villu Talsi.

«Plaanime mängida midagi Tuulikki uuelt albumilt, võibolla «Mälutaguse polkat», ja midagi ka tema eelmiselt kauamängivalt, millesse mul oli au mandoliiniga panustada,» ütles Villu Talsi. ««Daniels polska» on üks mu lemmikuid, aga vaatame, kuidas kontserdil tunne on, selle põhjal otsustame.»

Rohkem kui sõber

Villu Talsi sõnul on Tuulikki Bartosik tema sõber, kaasmuusik, mentor ja õpetaja. «Tal jätkub alati huvitavaid vaateid maailma asjadele, ka muusikale,» ütles pillimees. «Ta ei löö kunagi millelegi käega, vaid pühendub kõigele, mis ta teeb, täielikult ja kirglikult. Seeläbi on ka Tuulikki muusika kompromissitu ja omanäoline.»

Varem on Bartosik oma loomingut lindistanud näiteks Võrumaa metsasügavuses ja Walesis rahvuspargi koopas. «Torm veeklaasis» salvestati Stockholmis Petter Berndaleni stuudios.

«Torm veeklaasis» 
«Torm veeklaasis» Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles