Tusk Poola presidendiks ei kandideeri (1)

Copy
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS

Euroopa Liidu juht Donald Tusk teatas teisipäeval, et tema oma koduriigi Poola presidendiks ei kandideeri, sest tal on peaministriajast liiga palju pagasit.

Poolat 2007.—2014. aastal peaministrina juhtinud Tuski peetakse poliitikuks, kes suudab peatada Poola triivimise parempoolsete populistide rüppe.

Riik valib presidenti 2020. aasta kevadel. Praegune president on Andrzej Duda, keda toetab võimulolev Seadus ja Õiglus (PiS) ja kes vetostab erakonna seadusettepanekuid harva, kandideerib uuesti.

Tuski ametiaeg Euroopa Ülemkogu juhina lõppeb käimasoleva novembri lõpus. See jätnuks talle valimiskampaaniaks piisavalt aega.

Kuid Tusk ütles teisipäeval Poola telekanalitele: «Minust ei saa kandidaat järgmistel presidendivalimistel.»

Põhjus on «pagasis, mida kannan endaga kaasas peaministriajast», lisas ta.

Otsus jätab opositsiooni selge kandidaadita. Tusk on tsentristliku ja Euroopa-meelse erakonna Kodanikuplatvorm kunagine juht.

Valitsus suutis Tuski käe all tagada stabiilse majanduskasvu ning suurendada riigi rahvusvahelist profiili. Osaliselt tõestab viimast Tuski saamine Euroopa Ülemkogu juhiks.

Kuid tema ametiajal tegi valitsus mitu ebapopulaarset otsust. Nende seas on pensioniea tõstmine, mille nüüdne valitsus tagasi pööras. Lisaks sattusid võimuajal skandaali mõned Tuski valitsuskaaslased.

Praegune võimupartei PiS kritiseerib Tuski kõvasti ning erakonna kontrolli all olev riigimeedia kajastab Tuski tegemisi järjepidevalt halvas valguses.

Esmaspäeval kirjutas uudisteportaal Onet, et Tusk tellis oma valituks osutumise võimaluste hindamiseks küsitluse, kuid pettus tulemustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles