Küsitlus: demokraatide kandidaadid on üleriigiliselt Trumpist selgelt ees (2)

Copy
USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv senaator Elizabeth Warren.
USA demokraatide presidendikandidaadiks pürgiv senaator Elizabeth Warren. Foto: Jack Kurtz / ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA president Donald Trump on demokraatide presidendikandidaadiks pürgijatest üleriiklikult populaarsuselt kõvasti maas ja vahe on suurenenud, selgus lehe Washington Post ja telekanali ABC küsitlusest.

Küsitlusega taheti teada, kuidas hääled jagunevad presidendivalimiste otsustavas voorus, kui demokraatide kandidaat on selgunud. Selgus, et üleriigilises lõikes väga vahet pole, kelle demokraadid oma kandidaadiks valivad.

Suurimat edu ennustati Joe Bidenile, kes edestaks Trumpi 17 protsendiga (56–39). Teisel kohal oli senaator Elizabeth Warren, kes edestas Trumpi 15 protsendiga, kolmas oli 14 protsendiga senaator Bernie Sanders.

Kui tulemusi võrrelda varem sel aastal tehtud samade küsitluste tulemustega, siis selgus, et vahed suurenevad.

Isegi demokraatide seas vähemsoositud kandidaadid nagu Pete Buttigieg ja Kamala Harris edestasid Trumpi kümne protsendiga.

Küsitlus tehti oktoobri lõpus ja selles osales 876 registreeritud valijat. Küsitluse statistiline viga on neli protsenti.

Kuigi demokraatide edumaa Trumpi ees on suur, siis räägib tema kasuks asjaolu, et valimiste võitmiseks pole määrav üleriiklik häälteenamus, vaid osariikide valijameeste enamus.

Küsitluse järgi on Trump Bidenist napilt maas enamikes osariikides, kuid edestab Warrenit ning on Sandersiga umbes samal pulgal.

Demokraatide eelvalimised algavad veebruaris. Enamikes küsitlustes soosivad demokraadid enim Bidenit, kuid Warren on tõmmanud viimastel kuudel vahe kinni ning oli mõnes hiljutises küsitluses ka esimene.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles