Pensionireform toob maksuametile kaela tohutu IT-kulu (13)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Maksu-ja tolliamet. Foto on illustratiivne.
FOTO: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
Maksu-ja tolliamet. Foto on illustratiivne. FOTO: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh

Valitsuse algatatud kohustusliku kogumispensioni reform toob maksu- ja tolliametile (MTA) kaasa suure kulu IT-süsteemide ümbertegemiseks.

«Olles tutvunud eelnõu ja seletuskirjaga, osundame asjaolule, et planeeritavad seadusemuudatused toovad MTA-le kaasa mahukate infosüsteemi arendustööde vajaduse, mille maksumus esialgsel hinnangul on kuni 3 miljonit eurot,» teatas amet rahandusministeeriumile.

Mis puutub reformi sisusse, siis märgib maksu- ja tolliamet, et eelnõuga tuleks luua selgus asjaolule, kas ka residentsuse muutumisel toimub pensioni investeerimiskonto (PIKi) varade maksustamine või kuidas toimub PIKi väljamaksete maksustamine mitteresidentide puhul. Samuti tuleks mitteresidentidele luua  võimalus pensioni II sambaga mitte liituda, teavitades sellest registripidajat.

Valitsus saatis oktoobri lõpus kooskõlastusringile teise pensionisamba reformi eelnõu, mis puudutab Eestis 743 661 inimest, kes on kogunud ühtekokku 4,6 miljardit eurot.

Pensionifondiga liitumine jääb noortele vaikimisi kohustuslikuks, kuid sellest on võimalik loobuda, kui esitada vastav avaldus. Liituda saavad ka need, kel on olnud vabadus seda seni mitte teha.

Kui siiani tuli pensionikogujal valida parim pensionifond, siis tulevast aastast on valikud mitu korda rohkem. Samas säilib võimalus jätta kõik nii nagu on ehk jätkata pensioni kogumist senisel moel pensionifondides. Lisaks saab jätkata pensionikogumist ka n-ö isiklikus pensionifondis, mille jaoks tuleb avada pensioni investeerimiskonto, kanda sinna kogutud vara ning sinna laekuvad ka tulevased sissemaksed.

Võimalik on ka kogu raha välja võtta, kuid sel juhul tuleb tasuda kogutud summalt 20 protsenti tulumaksu ning ühtlasi peatuvad tulevased sissemaksed teise pensionisambasse. Kolmas võimalus on valida variant, kus seni kogutu jääb edasi pensionifondidesse kasvama, kuid tulevikumaksed peatuvad.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles