Austraalia jalgpalli nais- ja meeskond hakkab saama sama palka

BNS
Copy
Austraalia 5-dollarilised kupüürid. Pilt on illustreeriv
Austraalia 5-dollarilised kupüürid. Pilt on illustreeriv Foto: STR / AFP/Scanpix

Austraalia jalgpalli rahvusnaiskond hakkab saama sama palju palka kui meeskond, selgus kolmapäeval avaldatud ja soolist võrdõiguslikkust suurendavast leppest.

Uue tsentraliseeritud lepingusüsteemi alusel hakatakse kinni maksma ka naiskonna rahvusvahelisi lende äriklassis. Seni said seda teha vaid mehed. 

«Jalgpall on kõikide mäng ning see uus kollektiivleping on veel üks tohutu samm tagamaks, et me elame võrdsuse, kaasavuse ja võimaluse väärtuste järgi,» ütles Austraalia jalgpalliföderatsiooni FFA esimees Chris Nikou.

Lepe kehtib neli aastat ja sellesse mahub ka järgmine maailmameistrivõistluste tsükkel. 

Kokkuleppe alusel saavad rahvusmeeskonna nais- ja meesmängijad 24 protsenti riikliku meeskonna tulust ning see tõuseb iga aasta ühe protsendi võrra.

Teisisõnu öeldes - mida paremini neil turniiridel läheb, seda rohkem raha nad saavad.

Saadud summast läheb viis protsenti tagasi Austraalia noortemeeskondadesse. See seab põranda investeeringutele Austraalia tulevatesse jalgpalluritesse.

Leppega suurenes ka auhinnaraha hulk, mis jääb maailmameistrivõistluste turniirile jõudmise eest mängijatele. Kui seni oli see 30 protsenti, siis nüüd on see 40 protsenti.

Uuele kokkuleppele eelnes üks üldisem, varem sel aastal sõlmitud leping, mille alusel hakkasid Austraalia professionaalsed naisjalgpallurid saama sama suurt miinimumpalka kui meesmängijad.

Austraalia jalgpallurite liidu juhi John Didulica sõnul on lepe jalgpallimaailmas ainulaadne.

«Usume, et see seab eeskuju, mille kaudu saavad kõik föderatsioonid ja mängijad, nii mehed kui naised, avada uskumatu sotsiaalse ja kaubandusliku võimaluse, mida kujutab endast eriti naiste jalgpall,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles