Anija mõisa härrastemajas avastati restaureerimise käigus eriti väärtuslik leid

Madis Kartau
Copy
Foto: Anija mõis

Anija mõisa härrastemajas ja mõisaaidas käivad ulatuslikud restaureerimistööd. Osa planeeritud töödest on tehtud ja esimesel advendil avab aastakümneid tühjana seisnud ait oma uksed.

Suur oli ajalooliste interjööride spetsialistide rõõm, kui 19. sajandi lõpukümnenditest pärit söögitoas hilisematel aegadel paigaldatud puitpaneelide alt paljastus sumedates pruunides toonides tapeet, millel väänlevad mustrisse greifid. Suurepärase unikaalse terviku moodustab söögitoa kolmeosaline seinaskeem. Söögitoa kapist läbi trepihalli kulgevas salakäigus katab seinu hõrkroosat marmorit imiteeriv tapeet. Eesti mõisate leidude hulgas on viimane tõeliselt haruldane.

Tapeet söögitoas
Tapeet söögitoas Foto: Olav Mihkelmaa

Anija mõisa ajaloolisest siseviimistlusest ühe olulise infokandjana on säilinud kaunid tapeedifragmendid, mida nüüd hoole ja armastusega hoitakse ja tulevikus ka külastajatele näidatakse. Väikesed tapeedikübemed salongides võivad viia meid kõiki mõisaajastusse ja jutustavad lugusid elust mõisas aegadel, mil need kaunid mustrid seintel voogasid.  

Anija mõis asub Tallinnast Narva suunas 30 minuti autosõidu kaugusel Piibe maantee ääres, põlispuude all. Näitleja ja lavastaja Andrus Vaarik on öelnud, et Anija mõis on kõige ilusamalt räämas maamõis.

Tänaseks mõis enam nii räämas polegi. Ilus, lummav ja oma lihtsuses võluv on Anija mõis aga endiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles