Kaasava eelarve konkursile laekusid esimesed ideed

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Kolm aastat tagasi valmis Pärnu kaasava eelarve toel pump track'i rada, mis on ratturite seas hinnatud sportimispaik.
Kolm aastat tagasi valmis Pärnu kaasava eelarve toel pump track'i rada, mis on ratturite seas hinnatud sportimispaik. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu linna järgmise aasta kaasava eelarve konkursile on saadetud viis ideed, ideekorje kestab järgmise nädala lõpuni.

Ideede hulgast leiab BMXi krossiraja ja Ülejõe linnaosa väliujumiskoha rajamise, istepinkide paigaldamise Pärnu tänavate äärde, taksopeatuse asendamine autode peatumisalaga, samuti tarkade prügikastide kasutuselevõtu.

Seni pakutud mõtete elluviimise eeldatav maksumus algab 500 eurost ja lõpeb 80 000 euroga, mis on summa, mida Pärnu linn oma järgmise aasta büdžetti kaasava eelarve ideede teostuseks plaanib.

Kaasava eelarve eesmärk on ellu viia kodanikele huvi pakkuvaid mõtteid ja silmas pidada üldkasutatavust. Arvesse ei võeta ettepanekuid, mida teevad linnavalitsuse hallatavad asutused, linna enamusosalusega äriühingud ja linna loodud sihtasutused.

Ettepanekuid võivad teha nii füüsilised kui juriidilised isikud. Kaasavast eelarvest ei toetata ürituste korraldamist.

Ideid saab esitada Pärnu linna kodulehel veebikeskkonna VOLIS kaudu.

Ettepanekuid hindab linnavalitsuse komisjon, lähtudes nende tähtsusest Pärnu linnale, teostatavusest 12 kuu jooksul, jätkusuutlikkusest ja muudest kriteeriumidest. Komisjonil on õigus samasuguseid mõtteid liita, paluda ideed täpsustada ja teha eelvalik, põhjendades oma valikut.

Väljavalitud ideed pannakse VOLISes hääletusele, kus saab osaleda iga vähemalt 16aastane Pärnu omavalitsuse elanik, hääletades kuni kahe eri ettepaneku poolt. Hääletamine on salajane, tulemused reaalajas jälgitavad.

Võitjaks kuulutatakse enim hääli kogunud idee, mille realiseerib linnavalitsus või sõlmib ettepaneku esitajaga mõtte elluviimiseks koostöölepingu. Teoks tehakse üks või mitu enim hääli saanud ettepanekut, mis mahuvad kaasavaks eelarveks eraldatud 80 000 euro piiridesse.

Linnavalitsus ootab ettepanekuid, mida võiks kaasava eelarve raha eest Pärnu omavalitsuses teha, 17. novembrini.

Kaasava eelarve abil on Pärnus sündinud Raba 5 ekstreemspordikeskus, pump track’i rattarada ja Pärnu jõe tervisepark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles