Kirjanik tuuritab koolides ja ärgitab kaasa mõtlema

, Kuninga tänava põhikooli Erasmus+ projektijuht
Copy
Kirjanik ja aktivist Sass Henno.
Kirjanik ja aktivist Sass Henno. Foto: Erik Prozes

Esmaspäeval peab Pärnu ühisgümnaasiumi aulas loengu “Asjad, millest täiskasvanud rääkida ei julge” Sass Henno, kes on vägivallavastaste projektide eestvedaja ja ühiskondlikult aktiivne kirjanik.

Henno teeb Eesti koolides loengupäevi noorte elu rasketel teemadel ja ärgitab neid kaasa mõtlema. Ta puudutab ausalt ja avatult olulisi teemasid nagu probleemne lapsepõlv, kooliga toimetulek, koolikiusamine, alkoholi ja uimastite tarbimine, lähisuhtevägivald ja eneseväljenduse olulisus. Loengu järel saavad õpetajad ja õpilased kirjanikule küsimusi esitada, lugemissoovitusi ja infot riiklike tugiteenuste kohta.

“Olen alati tahtnud maailma paremaks muuta. Ma usun, et saan noortega paremini kontakti, kui mõni surnud suur autor oma teoste kaudu,” rääkis Henno.

Tegu on Eesti kontekstis väga aktuaalsete teemadega, sest kõik mäletavad paaril viimasel aastal ühiskonda raputanud juhtumeid nagu Markkuse kadumine Võrus, mitme alaealise tüdruku ja naise mõrv oma peigmehe, partneri või tuttava käe läbi, 13aastase koolipoisi surnukspeksmine Pärnus või kümneaastase Sillamäe poisi enesetapp.

Pärnu ühisgümnaasium osaleb praegu samal teemal  rahvusvahelises Erasmus+ projektis „EVA (equality, variety, acceptance) – Schools in a changing world finding common values for living tohether in peace“ („EVA (Võrdsus, mitmekülgsus, aktsepteerimine) – Koolid muutuvas maailmas otsimas ühiseid väärtusi, et elada üheskoos rahumeelselt“).

Projekti peaeesmärk on üksteise mõistmine ja tolerantsus ning ühiste inimlike väärtuste leidmine olenemata religioossest, etnilisest või kultuurilis-keelelisest taustast.

Projektis osalevad samuti Saksamaa, Bulgaaria, Portugali, Türgi ja Prantsusmaale kuuluva, India ookeani saare La Réunioni kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles