Hinnatõus pidurdus järsult

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustratiivne.
Toidukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahinnaindeks tõusis tänavu oktoobris aastavõrdluses 1,6 protsenti, seejuures oli viimati tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes alla 2 protsendi 2016. aasta novembris. 

Võrreldes tänavuse aasta septembrikuuga langes tarbijahinnaindeks aga 0,1 protsenti. Oktoobri tarbijahinnaindeksit mõjutas enim toit, teatas statistikaamet.

2018. aasta oktoobriga võrreldes olid kaubad 0,6 protsenti ja teenused 3,3 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta oktoobriga võrreldes 1,8 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 2,5 protsenti.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enam toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnatõus. Põhiosa sellest andsid 4,1 protsenti kallinenud lihatooted ja 5,3 protsenti kallinenud jahutooted.

Alkohoolsed joogid olid 7,4 protsenti odavamad, diislikütus 4,8 protsenti ja bensiin 3,5 protsenti odavam. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud riis 11 protsenti, aga odavnenud värske kala 28 protsenti ja kartul 11 protsenti.

Septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit kõige enam toidu ja mittealkohoolsete jookide odavnemine, millest põhiosa andsid köögivilja 7,2-protsendiline ja puuvilja 5,1-protsendiline odavnemine.

Oktoobriks ostetud lennukipiletid olid 15,5 protsenti kallimad kui septembriks ostetud piletid ja mootorikütus kallines kuuga 1,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles