Kaheksa kaaslast tapnud Vene ajateenija kartis vägistamist (9)

Copy
Ramil Šamsutdinov järelvalve all.
Ramil Šamsutdinov järelvalve all. Foto: twitter.com

Venemaal Taga-Baikali krais asuvas sõjaväeosas kaheksa inimest tapnud reamees Ramil Šamsutdinov kaitses oma tegu väitega, et ülemad ähvardasid teda vägistada, selgub noormehe isa tunnistusest.

20-aastane Šamsutdinov peeti kinni 25. oktoobril Taga-Baikali 54160. sõjaväeüksuses, kus ta oli tapnud hommikuse vahetuse üleandmise ajal kell 6.20 kaheksa ja haavanud kahte sõjaväekaaslast.

Tšita kohtus saadud mõrvasüüdistuse alusel võib Šamsutdinovit oodata eluaegne vangistus.

«Sel päeval lubasid ohvitserid mind läbi tõmmata. Nad hoiatasid mind, et vägistavad mu,» vahendab väljaanne Baza Šamsutdinovi sõnu.

«Ma tean, et nad tõmbasid läbi kõik noored enne mind. Kui tol õhtul oli minu kord, siis ei olnud mul kuhugi põgeneda, mida ma oleksin pidanud tegema?» jätkas Šamsutdinov.

Noormehe isa Salimžan Šamsutdinov väitis varem, et ajateenijat ajendas vägivallateole pidev ja pikaajaline vaimne ja füüsiline vägivald ehk dedovštšina.

Isa sõnul lausus poeg talle, et ei kahetse oma teguviisi. «Mul on kahju, isa, ma ei oleks saanud teisiti käituda. Nad kas oleksid tapnud mind või tapsin mina nemad,» lausus Šamsutdinov väidetavalt isale.

«Mu poeg ütles mulle, et ei suuda andestada neile seda, mida nad temaga tegid. Nad viisid ta sellise seisundini,» lausus 5. novembril poega külastanud Salimžan. Ajateenija on võetud 27. detsembrini eeluurimiseks vahi alla.

Vene mittetulundusühingud Vene ohvitserid ja sõduriemade komitee on süüdistanud Šamsutdinovi teos internetti ning kutsusid üles «internetti sulgema».

Taga-Baikali sõduriemade komitee esinaine Valentina Mordova ei nõustu Moskva organisatsioonide väidetega. «Faktid räägivad midagi muud. Dedovštšina on olnud ja jääb kahjuks alati olema. Ning seda ei kutsu esile mitte virtuaalne reaalsus, vaid ühiskond, milles me elame,» lausus Mordova.

Tjumeni oblastist pärit Šamsutdinov oli noor patriootlik maadleja, kes unistas sõduri elukutsest alates 14. eluaastast. Vene meedias ilmunud raporti kohaselt hindas kaitseministeerium värbamisel Šamsutdinovi vaimselt stabiilseks.

Taga-Baikali sõduriemade komitee rääkis varem, et vanemleitnant Danil Pjankov käskis Šamsutdinovil korduvalt puhastada valvevahetuse hoone tualetti, ei jäänud tulemusega rahule ja sundis ajateenijat protsessi kordama. Kui Šamsutdinov keeldus, süüdistas leitnant teda sabotaažis ja surus peadpidi vetsupotti.

Pärast seda avaldas Šamsutdinov Pjankovile füüsilist vastupanu, mille järel käskis leitnant teistel ajateenijatel Šamsutdinovit rünnata.

Endine üksuse 54160 ajateenija Dmitri D. rääkis eelmisel nädalal meediaväljaandele 72.ru, et üks tulistamise ohvritest, vanemleitnant Pjankov, oli ahistanud ka teda ja kaassõdureid mitu aastat tagasi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles