Spetsialist vastab: mille järgi valida neljajalgsele lemmikule toitu?

Copy
Foto: Shutterstock

Kalamaitselised, kanamaitselised või teraviljavaba toit – millist küll oma lemmikule valida? Kas tegu on vaid moevooluga või on tõesti sinu neljajalgsel vahet, mis toituga teda koju saabudes üllatad?

Selgub, et toidu valimine loomale on keeruline protsess. Arvesse peab võtma lemmiku vanust, elustiili, erivajadusi, enda rahakotti ja veel palju muud. Isegi vanuseline paigutamine pole üldse nii lihtne, kui esmapilgul tundub.

Millisesse jaotusesse kuulub sinu lemmik?

Ainuüksi kutsikaid saab jaotada kuni viite eri klassi, aga peamiselt on XS-S suuruses tõud, M suuruses tõud, L-XL suuruses tõud. „Kõik vajavad erinevate vahekordadega toitaineid, sest iga tõu kasvuaeg on erinev ja sellest lähtuvalt peavad nad olema ka erineva perioodi kutsika toidu peal. Laias laastus, mida suurem tõug, seda kauem ta kasvab ja seda lühem on tema elugia. Kassipojad peavad kassipoja toidul olema umbes 12 kuud, suuremad kassitõud kuni 14 kuud,“ selgitab Pro Plan tootejuht Julija Abram. Keskealised koerad tuleb samuti tõu suuruse järgi jagada. „Väikest tõugu (alla 10 kg) koere keskiga kestab 9.-10. eluaastal, keskmist tõugu koertel (täiskasvanud kaal jääb 10-30 kg vahele) 6.-7. eluaastal ning suurt tõugu koertel (üle 30 kg) 5.-6. eluaastal,“ räägib Abram. Kassid jõuavad eakasse eluperioodi umbes 9-aastaselt.

Eakad koerad vajavad samuti elueale vastavat toitu. „Vananedes nende immuniteet langeb, vastupidamisvõime välismõjutustele ja stressile alaneb, seedimene muutub kehvemaks. Samuti muutub silmanägemise ja kuulmise teravus, maitsepungad on nõudlikumad,“ paneb spetsialist südamele, et vanuselised eripärad toidu valikul pole müüt või moevärk. „Tihti kipuvad vanemad koerad-kassid mõõdukalt ülekaaluliseks minema. Sellega tuleb tegeleda!“ Vanematele koertele-kassidele mõeldud toit aitab neil väärikalt vananeda toetades nende keha ja mõistust.

Lisaks vanusele tuleb arvestada looma eripäradega, mis mõjutavad organismi tööd ja toitumist. Kas lemmik elab toas või õues, on ta steriliseeritud/kastreeritud, ülekaaluline? Igaühele on oma.

Kuidas teada, mis maitse kassile või koerale meeldib?

Abrami sõnul on maitsevalik katsetamise küsimus. Maitses ei pruugigi asi olla, kuna koerad ja kassid valivad oma sööki rohkem lõhna kui maitse järgi. Lisaks on loomadele väga oluline see, milline on krõbin ja selle tekstuur. Kassid on sageli koertest valivamad. „Samuti on mõnele kassile krõbina kuju, niiskusaste või toidu vorm (märg, tarretisega, tükikesed) väga oluline ja seda tasub arvestada kassitoidu valikul,“ möönab ta. Koerte puhul on valivamaid ja vähem valivaid koeri. Samas võib see olla paljuski omanikus kinni – kui omanik annab liigselt maiustusi juurde, võib lemmiku isu olla kehvem ja meel pirtsakam.

Huvitav fakt: koerad ja kassid tunnevad ära toidu lõhas olevaid aminohappeid (ühikud, millest moodustuvad valgud) ja nad eelistavad süüa neid toitusid, kus lemmikule vajalike aminohapete kooslus on parem. Kas pole põnev!?

Looma trendidega ei toida

Vaadates poelette, siis on populaarsust kogumas teraviljavabad toidud. Kas siis tõesti loomad enam teravilja süüa ei tohi? Abrami sõnul pole see päris nii, kuid teravilja kogust peaks jälgima küll. „Fakt on see, et koer vajab süsivesikuid oma toiduportsjonist üsna arvestatava koguse, isegi ligi 50 protsenti. Kassid vajavad süsivesikuid natuke vähem, umbes 30 protsenti toiduratsioonist, sest nende organism on teisiti üles ehitatud,“ selgitab ta, et nii koerte kui ka kasside keha vajab süsivesikuid kiireks energia saamiseks toidust. Teraviljad, mis on kvaliteetset päritolu ja õigesti töödeldud katavad olulise osa lemmiku energeetilisest vajadusest ning seeduvad kergelt.  

Probleem tekib aga siis, kui teravilja saab liiga palju ning lemmik võitleb ülekaaluga. Teraviljade arvelt saab alandada sööda rasvaprotsenti. „Kaalulangetust edendavate toitude korral mängitakse palju süsivesiku kiulise osaga (lisatakse seedumatut kiudu), mis annab täiskõhu tunde, kuid ei anna kaloreid,“ lisab Abram. Küll aga ei tohiks looma toidust teravilju täiesti välistada.

Huvitav fakt: tänapäeval seostatakse mõnedel lemmikutel südamepuudulikkust teraviljavaba toidu tarbimisega.

Põhiline on toidu valikul pidada silmas, et lemmik vajab tasakaalustatud toitu. „Termin "täissööt" tähendab, et toit sisaldab kõiki lemmikule vajalikke toitaineid õigetes vahekordades ja kogustes ning tehniliselt ei vaja lemmik mitte midagi muud juurde, et oma päevast toitainete vajadust katta,“ pöörab Abram pakil kasutatavatele terminitele tähelepanu. „Kui aga on soov lisada maiuseid või konservi, tasub vähendada päevast kuivtoitu kogust, et loomake liigselt kaloreid ei saaks.“ Kui pakil on kirjas „täiendsööt“, peaks loom puuduvad päevased toidu komponendid saama kätte muu toiduga. Olenemata sellest, kas tegu on täissööda või täiendsöödaga, on oluline mitte toiduga liialdada. Vastasel juhul võid oma lemmikule hoopis terviseprobleeme tekitada.

Tootejuht soovitab sööta lemmikuid targalt ja lemmiku vajadustest lähtuvalt, mitte omaniku vaadetest oma söömisharjumustele: „Kass ei saa olla vegan, kui omanik pooldab seda. Kogu austuse juures veganluse vastu, kass on karnivoor ja kass vajab loomset valku. Seevastu koer saaks hakkama ka taimse toidu peal, kuid seda vaid juhul, kui see on õigesti tasakaalustatud ja vot see, on eraldi väljakutse!“

Copy
Tagasi üles