FSB direktor: Süüria ja Iraagi terroristid loovad Euroopas uinuvaid rakukesi

Copy
Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Aleksandr Bortnikov sellel 26. oktoobrist pärineval fotol.
Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Aleksandr Bortnikov sellel 26. oktoobrist pärineval fotol. Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Scanpix

Süürias ja Iraagis lüüa saanud rahvusvahelised terroristid moodustavad Euroopas põrandaluseid rakukesi ja juhatavad oma kaasvõitlejaid «iseseisva püha sõja» rajale, ütles Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) direktor Aleksandr Bortnikov neljapäeval. 

«Mõistes oma täielikku läbikukkumist Süürias ja Iraagis, viivad rahvusvahelised terroriorganisatsioonid oma järelejäänud jõude kiiruga Lähis-Idast välja ja loovad Aasias ja Aafrikas uusi ebakindluse alasid, uinuvate rakukeste võrke Euroopas ja suunavad oma pooldajaid pidama iseseisvat püha sõda oma viibimis- või lähteriigis,» ütles Bortnikov Usbekistanis Taškendis Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) julgeolekujuhtide nõupidamisel.

Tema sõnul, arvestades suurt venemaalaste hulka, kes sõdisid terroristide poolel, puudutab ülalöeldu vahetult ka ühenduse riikide julgeolekut.

«Lisaks sellele loovad pühasõdalased šifreeritud internetisuhtluse vahendusel kinniseid võrgustikke, kus töötlevad vastvärvatuid ja õpetavad neid eemalt terrorit kasutama. Selliste ühenduste liikmed on üksikterrori otsesed kandidaadid,» ütles Bortnikov.

Vene eriteenistused märgivad äärmusrühmituse Islamiriik (IS) üksuste üha elavamat tegevust Afganistanis, lausus FSB direktor. 

«Märgime Islamiriigi üksuste, nn Vilayat Khorasani ägenevat tegevust Afganistanis. Sellega tihedalt seotult tegutsevad Jamaat Ansarullah ja Ida-Turkestani Islamiliikumine,» sõnas ta. 

«Nende eesmärk on luua sillapea SRÜ-sse tungimiseks, peategutsejateks Kesk-Aasia riikidest pärinevad rahvusvaheliste terroriorganisatsioonide koosseisus sõjakogemuse omandanud sissid,»lausus Vene julgeolekujuht. 

Sellega seoses ütles FSB direktor, et SRÜ lõunapiiri kindluse tagamine on esmajärgulise tähtsusega.

«Peame vajalikuks suurendada ühiseid ettevõtmisi Afganistanis kinnistunud Islamiriigi ja Al-Qaeda struktuuridest lähtuvate ohtude tasalülitamisel,» sõnas Bortnikov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles