Tartu ülikool reastus taas maailma parimate hulgas

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Eile avaldas rahvusvaheline ülikoolide paremusjärjestuse koostaja Times Higher Education (THE) järjekordse erialade edetabeli, kus Tartu ülikooli ärinduse ja majanduse erialad on tõusnud 201.–250. kohale ehk kõrgemale kui kunagi varem. Kõrgetele kohtadele jõudsid ka muud erialad.

Ülikooli majandusteaduskonna juhataja Kadri Ukrainski ütles, et see on suur rõõm ja tunnustus, mis ühtlasi kinnitab, et kogu teaduskonna pikaajalised püüdlused on vilja kandnud. «Eriti tore on olla kõrgel kohal ärinduse ja majandusteaduse ühendvaldkonnas, sest see on kogu maailmas küllaltki haruldane,» sõnas ta. «Meie arvates ongi see üks meie tugevaid külgi ning me näeme, et nende valdkondade sünergia nii õppes kui ka teaduses on Eesti jaoks ainuvõimalik lahendus. Avalikud arutelud näitavad ju, kui väga on Eestis vaja majandusinimesi, kes mõistavad majandust nii riigi kui ka ettevõtja vaatenurgast,» selgitas Ukrainski ning lisas, et majandusteaduskond on väga uhke nii oma õppejõudude ja teadlaste kui ka vilistlaste üle.

THE reastab maailma ülikoole paljude näitajate järgi. Arvesse võetakse õpetamise ja teadustöö taset, aga ka ettevõtluskoostööd, teadustöödele viitamist ning rahvusvahelist silmapaistvust ja koostööd. «Kuigi oleme kõikide näitajate poolest Eestis oma erialal parimad, tahaksin viimasest ajast esile tõsta just meie rahvusvahelise õppe ja teadustöö võimalused ning ettevõtluskoostöö,» tõdes Ukrainski edetabelikoha järjekordse paranemise tagamaid analüüsides.

2020. aasta alguses ootab majandusteaduskonda ees kolimine Tartu ülikooli Delta keskusesse. Et majandusteaduskonna erialad on tõusnud THE edetabelis samasse vahemikku Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi erialadega, avaldas Ukrainski lootust, et vastastikku virgutav koostöö- ja konkurentsisuhe Delta keskuses sunnib nii teaduskonda kui ka instituuti  rohkem pingutama. «See puudutab näiteks ettevõtluslepingute valdkonda, kuigi oleme juba praegu ettevõtluslepingute mahu poolest majandusõppes Eesti tipus,» täpsustas Ukrainski. Ta väljendas veendumust, et eri valdkondade teadmuse koondumisest ühte keskusesse võidab kogu Tartu piirkond ja Lõuna-Eesti, ning märkis lisaks, et koostöö arendamisele keskendudes tulevad loodetavasti ka uued ja kõrgemad edetabelikohad iseenesest.

Teistest Eesti ülikoolidest on ärinduse ja majanduse erialade edetabelis veel Tallinna tehnikaülikool, kes on paigutatud rühma, mis algab 501. kohaga.

Lähiriikide ülikoolidest on parimal, 54. kohal Soome Aalto ülikool, teisena mahub esisaja hulka Rootsi Lundi ülikool, kes on 75. kohal. Teise saja hulgas on Praha Karli ülikool, Moskva Lomonossovi ülikool, Stockholmi ülikool, Chalmersi tehnoloogiaülikool ning Lappeenranta-Lahti tehnikaülikool.

THE avaldas 6. novembril peale ärinduse ja majanduse ka haridusteaduste eriala edetabeli, milles Tartu ülikool hoiab 301.–400. kohta, ning sotsiaalteaduste erialade edetabeli, kus Tartu ülikool püsib samuti 301.–400. kohal.  

THE teeb erialade edetabeli tulemused avalikuks neljas etapis. Esimeses etapis sai kinnitust Tartu Ülikooli humanitaarteaduste maailmatase ja teises selgus Tartu ülikooli arvutiteadlaste ülihea koht. Viimasena avaldatakse novembris paremusjärjestus meditsiini- ja eluteaduste alal.

Kõigi erialade koondarvestuses on Tartu ülikool THE edetabelis 301–350 parima seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles