Jaak Prozes: mordvalaste õitsev hääbumine (1)

Jaak Prozes
, Fenno-Ugria nõunik
Copy
Vahepeal kuulsaimaks Mordva elanikuks saanud prantsuse näitleja Gerard Depardieu 2013. aastal kohalikes rahvariietes. Ülikonnas mees tema taustal on piirkonna juht Vladimir Volkov. 
Vahepeal kuulsaimaks Mordva elanikuks saanud prantsuse näitleja Gerard Depardieu 2013. aastal kohalikes rahvariietes. Ülikonnas mees tema taustal on piirkonna juht Vladimir Volkov. Foto: Stanislav Krassilnikov/ITAR-TASS/Scanpix

Venemaa soome-ugri rahvaste rahva kongressid toimuvad iga nelja-viie aasta tagant. On välja kujunenud, et neid korraldatakse vahetult soome-ugri rahvaste maailmakongressi eel. Kuna järgmise aasta juunis toimub maailmakongress Tartus, on põhjust soome-ugri rahvaste kongressidel pilku peal hoida.

23.–25. oktoobrini toimus Saranskis regioonidevahelise ühiskondliku mordva rahva organisatsiooni VII kongress «Mordva (mokša ja ersa) rahvas paljurahvuselise Venemaa ühtses kultuurikoodis».

Kultuurikoodi teema on seotud sellega, et mullu muutus Venemaa rahvuspoliitika strateegia, mis ütleb, et tänapäeva Venemaa rahvast ühendab kultuurikood, mille aluseks on eelkõige vene keele ja kultuuri pärandi säilitamine ja arendamine, samuti Vene Föderatsiooni rahvaste ajaloolise kultuuripärandi säilitamine. Viimase all mõistetakse, et tuleb austada rahvaste kultuurilisi eripärasid ja väljapaistvaid saavutusi, integreerides neid samas ühtsesse vene kultuuri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles