ÜRO raport tõstab esile säästvat metsandust (5)

Aleksei Lotman
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Raielank.
Raielank. Foto: ARDI TRUIJA/Sakala

ÜRO valitsustevaheline kliimaekspertide kogu üllitas hiljuti eriraporti, mille pealkiri on «Kliimamuutus ja maa» ja mis räägib kliimamuutuse ja maakasutuse, sh metsamajanduse seostest.

Raport käsitleb põllumajandust, metsandust ja teisi maakasutuse viise, samuti maa väljakurnamist ja kõrbestumist ning kasvuhoonegaaside voogusid maismaaökosüsteemides.

Kuigi neid teemasid käsitletakse dokumendis mitmel pool (õigustatult) tervikliku kompleksina, väärib praegu esiletõstmist see, kuidas selles käsitletakse metsandusega seonduvaid tegevusi, nagu metsade kaitse, majandamine ja taastamine, samuti biomassi kasutamist energeetikas.

Säästvaks metsamajanduseks nimetatakse raportis metsa ja metsamaa hoidmist ning kasutamist viisil ja ulatuses, mis säilitab nende elurikkuse, produktiivsuse, taastevõime, elujõu ning potentsiaali täita nüüd ja tulevikus ökoloogilisi, majanduslikke ning sotsiaalseid funktsioone kohalikul ja üleilmsel tasemel, kahjustamata teisi ökosüsteeme.

Säästvat metsandust loetakse üheks osaks kliimamuutuse leevendamisel ja sellega kohanemisel. See aitab vähendada või vältida maa väljakurnamist ja mõnedel puhkudel see tagasi pöörata, samuti aidata kaasa kliimamuutuste leevendamisele ja nendega kohanemisele. Maa degradeerumise vähendamine ja tagasipööramine alates üksikfarmist kuni tervete vesikondadeni võib pakkuda kulutõhusaid, kiireid ja pikaajalisi hüvesid kogukondadele ning toetada mitme säästva arengu eesmärgi saavutamist. Metsade ja teiste süsinikurikaste ökosüsteemide kaitset tuuakse esile kui abinõu, millel on kohene positiivne kliimamõju. Meetmed, mille soodne mõju avaldub alles mõne aja pärast, on näiteks metsastamine ja taasmetsastamine ning agrometsanduse ehk põllumajanduse ja metsanduse kombineerimise areng.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles