Monica Ranna lahkumisleppes peitub taganemistee (16)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy

Pärast eile mitu tundi väldanud tormilist poliitõhtut kuulutas Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Jaan Toots pisut enne südaööd, et erakond jätkab Tartu koalitsioonis ja Monica Rand astub pika vestlemise ja kaalumise peale 1. jaanuarist ametist tagasi.

Abilinnapea Rand kirjutas samas ka lahkumisavalduse, kuid mitte selleks, et anda see üle linnasekretärile, nagu kord ja kohus, vaid vastutavale hoiule klausliga, et ta saab selle ka tagasi võtta.

Toots ütles raekojas ajakirjanikele, et tema ei hakka lahkama, kuidas selle lahkumisavalduseni jõuti. «See oli nende pikkade tundide lõplik tulemus. Erakond jätkab koalitsioonis, nii et see oli ilus otsus,» leidis Toots.

Tõepoolest, erakonna piirkonna juhatuse ja fraktsiooni koosolek erakonna esimehe Jüri Ratase ja aseesimehe Mailis Repsi osalusel oli alanud juba kell 19. Kohal oli ka erakonna peasekretär Mihhail Korb.

Lahkumine koalitsiooni huvides

Juba pärast südaööd juhtunut oma kabinetis selgitades nentis Rand, et tal tuli see otsus teha, kuigi tema meelest polnud see kompromiss, millest rääkis näiteks Keskerakonna aukohtu esimees Kalle Klandorf läinud nädalal, vaid vaiba alt tõmbamine.

«Ütleme nii, et survestati. Esitati variante, aga erakonna edasise koalitsioonis püsimise huvides leidsin, et on tark teha otsus ja anda võimalus parematele ennast tõestada — las nad näitavad, kuidas Tartu linna edasi juhivad,» rääkis Rand. «Ma arvan, et see polnud minu jaoks õige, aga ma pole ka see, kes kümne küünega asjadest kinni hoiab, ja ma olen saanud hakkama igal pool ka erakonna toeta. Keskerakonnast ma lahkuda ei plaani ja ei plaani lahkuda ka Tartust.»

Edasi rääkis Rand, et ta töötab edasi jaanuari alguseni, kuid teatud tingimused lahkumise kohta on veel õhus ja on tagasiteid.

«Meil olid teatud kokkuleppeid, kui need täidetakse, täidan ka mina kokkulepped. Kui neid ei täideta, siis on mul võimalus taganemiseks,» ütles Rand. «See puudutab minu jäämist Tartusse ja edasist tööd Tartus.»

Rand ütles, et jutt on pakkumistest, mis on olnud kõneks koalitsioonipartneriga läbi rääkides ja jutt on avalikul konkursil ametisse kandideerimisest «linna egiidi» alla. Kui valituks ei osutu, võib hoiule antud lahkumisavalduse tagasi võtta. Tartu kodulehelt on praegu leida näiteks konkurss Perekodu Käopesa juhataja leidmiseks, mille tähtaeg on kümne päeva pärast.

Ratas: saanuks paremini

Keskerakonna esimees Jüri Ratas, kes pärast esimest üle kahe tunni kestnud arutelu käis kohtumas linnapea Urmas Klaasiga, avaldas Monica Rannale tunnustust.

«Monica Rannale suur tänu,» ütles Ratas, kui lõpplahendus selge. «See, mis ta on teinud Tartu linnas ja linnavalitsuses, on kindlasti olnud suur töö ja ta on teinud seda pühendumisega. Tänane fraktsiooni ja juhatuse ühiskoosolek näitas seda, et usaldust ei ole mõlemapoolselt ja see otsus, et Monica tahab viia eelarve lõpuni, mis on tema vastutusalas, on väga riiginaiselik ja ainuvõimalik. Ta teeb oma olulise töö lõpuni ja lahkub siis, et astuda välja sellest asjast järgmise aasta esimesest päeval.»

Sel ajal, kui keskerakondlased kella üheteistkümne paiku naasid raekotta nõu pidama, andis linnapea Urmas Klaas Pirogovi platsil ta üles leidnud ajakirjanike kiirintervjuu.

«Minu sõnum Ratasele oli, et see olukord on muutunud pehmelt öeldes keeruliseks ning Keskerakonnal on tarvis kiiresti vastu võtta otsus, kuidas nad isekeskis otsustavad edasi minna,» rääkis Klaas. «Jüri Ratase seisukoht oli, et Keskerakond saaks jätkata koalitsioonis ja saaks jätkuda kodurahu Keskerakonna sees. See viimane kuu ei ole olnud mitte väga kerge, eks ikka konfliktid koalitsioonipartneri sees hakkavad varem või hiljem mõjutama. Sellises olukorras, kus on palju segast vett, tuleks selgus majja tuua.»

«Kindlasti oleks võinud parem lahendus olla,» möönis Ratas hiljem. «See, et inimesed ei tülitse omavahel. Kindlasti oleks parem lahendus, kui uus juhatus oleks saanud minna selle linnavalitsusega edasi. Nagu näete, seda usaldust ei ole. Vähemalt nüüd on konkreetne seis, koalitsioonipartnerile on lubatud, et täna tuleb lahendus ja see on olemas.»

Keskerakonna aseesimees Mailis Reps nentis, et suure tõenäosusega erakonna keskkontori sekkumiseta ei oleks koalitsioon Tartus jätkanud.

«Inimesed olid viimase pooleteise kuuga saavutanud üsna keerulise suhete olukorra, kus kõik ei tahtnud kõigiga rahulikult läbi rääkida, aga pean tunnustama erakonna liikmeid, et pärast mõnetunnist väga tõsist jutuajamist suudeti olla väga viisakad,» ütles Reps. «Esimestel nädalatel oli selge, et erakonna juhtkond ei pea sekkuma. Viimane kuu aega on vajatud rahustavaid noote.»

Reps nõustus, et see ei ole tavaline praktika, et erakonna juhtkond kohalike otsuste kujundamisse sekkub. «Me oleme viimased kolm aastat püüdnud, et kohaliku omavalitsuse tasand teeb oma otsuseid ise. Nii erakonna esimehe kui aseesimehe suu läbi sai seda korduvalt üle öeldud, et see on piirkonna kohalik otsus, mida me austame, aga ... Ja siis tuli kohati turgutada,» rääkis Reps. «Aga võibolla kõige enam oli seda vaja selleks, et anda signaal Tartu linnapeale ja Reformierakonnale, et tahe jätkata Keskerakonnal on.»

Stiili küsimus

Kuidas selline kriisiolukord aga kujunes? Reps ütles, et Jaan Tootsil on küll pikaaegne juhtimiskogemus, aga mõned otsused tema isiklikult räägiks enne läbi ja siis teeks otsuse. Need pikad läbirääkimised, mis nüüd olid, teeks ta enne otsust.

Tartu volikogu esimees ja Keskerakonna Tartu piirkonna eelmine juht Aadu Must ütles, et eile leiti olemasolevatest parim võimalus, oli veel halvemaid valikuid.

«Nagu Jaan Toots kirjeldas, oli lõppude lõpuks ohus koalitsiooni püsimine. Kui kogu erakond leiab, et koalitsioonileping on tehtud päris hästi ja Keskerakonna sihte on arvestatud, koalitsioonis on võimalik meie valimislubadusi täita ja selleks on head tööd tehtud, sealhulgas Madis Lepajõe ja Monica Ranna poolt, siis järelikult on mõistlik töötada edasi koalitsioonis,» rääkis Must. «Kuigi on ka neid inimesi, kes on opositsioonis edukamad, sest näpuga näidata on lihtsam, kui tööd teha. Meie inimesed võtsid vastu otsuse töötada koalitsioonis.»

Ranna taandumise kohta ütles Must, kes Ranna omal ajal abilinnapeaks kutsus ja tänavu Tartu piirkonna esimeheks kandideerima palus, et Monica Rannal on väga raske.  

«Jah, tal on väga raske, nagu Jaan Toots ka ütles. Oma tööd ta halvasti teinud ei ole, aga vaat see on see poliitika alatus, tuleb vaadata mitte ainult seda, kes kuidas tööd teeb, vaid et meeskonnad sobiksid. Uus juhtkond omab nähtavasti volitusi öelda, et inimesega, kes kandideeris konkureerivalt esimeheks, ei kujune normaalset koostööd,» ütles Must. «Kui juhatus nii hääletab, kuhu sa siis ikka kaod, alati on võitjaid ja kaotajaid.»

«Ma arvan, et Jaan Toots alustas oma tegevust täiesti valel suunal ja süvenemata kohaliku omavalitsuse toimimisse ning sellesse, mis on piirkonnas toimunud,» arvustas Rand. «Ta vaatas ainult otse ette, läks läbi seinte ja mägede, kuulas ainult üht osapoolt, aga ju see on tema stiil.»

Jaan Tootsi Keskerakonna Tartu piirkonna juhiks valimise järel puhkenud segase aja kohta oli kommentaar ka Urmas Klaasil sel Pirogovi platsi välkusutlusel.

«Eks Jaan Toots on Tartu poliitikas uus inimene ja võibolla see kuu on tema jaoks olnud aeg, mil ta on näinud, kuidas asjad Tartus peaksid käima,» rääkis Klaas. «Ma arvan, et meie Tartu poliitiline kultuur on selline, et me räägime läbi ja püüame kokkuleppeid saavutada.»

Haiguslehel oleva abilinnapea Madis Lepajõe küsimust ei käsitletud, Aadu Must ütles, et tal on veel aega mõelda, kas ta volikogu esimehena jätkab. Uue abilinnapea kandidaadi nime eile ei tutvustatud.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles